Lietuviešu režijas leģendai Eimuntam Nekrošum piešķir augstu Itālijas apbalvojumu
Viens no iemesliem, kāpēc Eimunts Nekrošus pelnījis šo apbalvojumu, esot tas, ka viņš vienkārši mīl Itāliju un tas redzams visās viņa izrādēs, bet īpaši jau Dantes Aligjēri "Dievišķajā komēdijā"".
Kultūra
2015. gada 15. marts, 02:21

Lietuviešu režijas leģendai Eimuntam Nekrošum piešķir augstu Itālijas apbalvojumu

Jauns.lv

Izcilajam lietuviešu režisoram Eimuntam Nekrošum piešķirts Itālijas Zvaigznes Komandora pakāpes ordenis, novērtējot viņa nopelnus Itālijas un Lietuvas kultūras kopības stiprināšanā, piektdien vēsta portāls "Bernardinai.lt".

Šis 2011.gadā iedibinātais ordenis ir Itālijas otrais nozīmīgākais civilais apbalvojums, kas tiek piešķirts gan Itālijas pilsoņiem, gan ārvalstniekiem, kuri ar savu darbību un radošo veikumu devuši būtisku ieguldījumu draudzīgu saišu veidošanā starp Itāliju un citām valstīm. To pēc ordeņa padomes apstiprināta Ārlietu ministrijas ieteikuma piešķir Itālijas prezidents.

Nekrošum apbalvojumu iepriekšējā savas valsts prezidenta Džordža Napolitāno vārdā Viļņā pasniedza Itālijas vēstnieks Stefāno Taliāni de Marčo. Uz vēstnieka rezidenci līdz ar režisoru un viņa sievu, kostīmu mākslinieci Nadeždu Gultjajevu bija uzaicināti arī viņa teātra studijas "Meno fortas" mākslinieki.

Apbalvošana noritēja itāliski sirsnīgā, ģimeniskā gaisotnē. Kā uzsvēra vēstnieks, ordenis lietuviešu režisoram piešķirts par ilggadēju darbošanos Itālijas teātra dzīvē, ko viņš ik gadus papildinājis ar savām lietuviešu izrādēm dažādās šīs valsts pilsētās, kā arī par itāliešu aktieriem un studentiem doto unikālo iespēju mācīties viņa meistardarbnīcās un izrādēs, ko viņš iestudējis ar vietējiem aktieriem.

Īpaši vēstnieks atzīmējis Nekrošus darbu Vičencas vēsturiskajā teātrī "Olimpico", bet nobeigumā piebildis, ka saskata vēl vienu iemeslu lietuviešu režisora apbalvošanai, proti, "to, ka viņš vienkārši mīl Itāliju un tas redzams visās viņa izrādēs, bet īpaši jau Dantes Aligjēri "Dievišķajā komēdijā"".

LETA/ Foto: ELTA