Kultūra
2023. gada 16. maijs, 13:30

Kanādā dzimušais latviešu rotkalis Tālivaldis Kivlenieks: "Dzīvot Latvijā ir sapņu piepildījums!"

Jauns.lv

“Cik Dziesmu un deju svētku dalībnieku, tik saktu! Un vēl vairāk,” teic rotkalis Tālivaldis Kivlenieks. Ceļu uz viņa darbnīcu Mangaļsalā zina tie, kas meklē īstu mantu. 50 gadu laikā viņa etnogrāfisko rotu grāmatām no biežās šķirstīšanas nodiluši lappušu stūri. Izgatavots maisiem saktu, gredzenu, aproču, kaklarotu un citu greznumlietu. Rotkaļa arodu viņš pārņēma no tēva. Tālivaldis ir dzimis un audzis latviešu bēgļu ģimenē Kanādā, Toronto. Tēvam tur piederēja rotu darbnīca “Kalupe” un vairāki juvelierizstrādājumu veikali.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmoreiz Tālivaldis Latvijā pabija deviņdesmitajos gados. Jau toreiz viņš zinājis, ka tā nebūs pēdējā satikšanās ar tēva dzimteni. Vēl pēc aptuveni desmit gadiem viņš līdz ar rotkalšanas biznesu pārcēlās šurp un to nekad nav nožēlojis. Meistars saka: “Tas ir sapņa piepildījums! Tāpat kā dzīvot pie Daugavas, pie jūriņas. Šeit ir tāda enerģija, kādas nav Kanādā. Šeit ir vēsture, visas asinis, kas te ir lietas, visas cīņas, kas notikušas Latvijā, te plūst milzīga enerģija!”

foto: Ekrānuzņēmums
Pirmoreiz Tālivaldis Latvijā pabija deviņdesmitajos gados.

Šogad Tālivaldis būs pat trīskāršs Dziesmu un deju svētku dalībnieks. Viņš gatavo rotas tautas tērpiem, būs sastopams amatnieku tirgū Vērmanes dārzā un dejos svētku koncertos Senioru deju kolektīva “Ziemeļblāzma” sastāvā.

foto: Ekrānuzņēmums
Viņš gatavo rotas tautas tērpiem.

Skaties pievienoto video un uzzini rotkaļa dzimtas stāstu, kā arī, kāpēc, veidojot sava tautas tērpa komplektu, nedrīkst taupīt uz rotu rēķina, un kā uzspodrināt sen nelietotas sudrablietas.