Sabiedrība
2023. gada 26. aprīlis, 06:48

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par dārgajām hokeja biļetēm: "Pasākums ar plusa zīmi"

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks uzskata, ka valstij obligāti jāatbalsta lielie sporta pasākumi, lai arī liela daļa sabiedrības nevar iegādāties dārgās biļetes uz tiem, kā tas ir, piemēram, saistībā ar Latvijā un Somijā gaidāmo pasaules hokeja čempionātu. Somijā gan biļetes ir lētākas, jo tur valsts tām nepiemēro PVN.

Lielu sporta pasākumu rīkošana valstij izmaksā miljonus. Neraugoties uz lielajām izmaksām, biļetes uz hokeja čempionātu Rīgā ar Latvijas izlases piedalīšanos vidēji maksā vairāk nekā 100 eiro, un līdzjutēji ar to ir neapmierināti, jo Somij;ā Tamperē, kur notiks otras čempionāta grupas spēles, uz  dažām spēlēm ar Somijas izlases piedalīšanos biļetes ir lētākas. Līdz ar to lielais jautājums trīs nedēļas pirms čempionāta sākuma: "Vai valstij ir jāatbalsta pasākumi, kurus liela daļa sabiedrības nevar atļauties apmeklēt?"

foto: Ekrānuzņēmums
"Tie ir tīrie ienākumi valsts budžetam, ekonomikai un pilsētai. Jo vairāk šādu pasākumu, jo valstij labāk no visiem iespējamiem viedokļiem," teic Jurģis Liepnieks.

Rakstnieks Jurģis Liepnieks saka, ka Latvijā ir nostiprinājusies prakse, ka valsts atbalsta Latvijā notiekošos pasaules un Eiropas čempionātus visos sporta veidos. Un tas nav lēti, piemēram, 2025. gadā gaidāmais Eiropas basketbola čempionāts mums jau izmaksājis vairākus miljonus eiro.

“Tā ir stabili pieņemta prakse atbalstīt šāda līmeņa pasākumus, un ir daudz iemeslu, kāpēc tas ir būtiski. Pirmām kārtām tas ir valsts reklāmas pasākums. Tas viennozīmīgi ir pasākums ar plusa zīmi valsts budžetam – gan saistībā ar biļetēm piemēroto PVN likmi, gan tūristu un sportistu izmitināšanu un ēdināšanu. Tie ir tīrie ienākumi valsts budžetam, ekonomikai un pilsētai. Jo vairāk šādu pasākumu, jo valstij labāk no visiem iespējamiem viedokļiem,” saka Jurģis Liepnieks.

Analizējot to, kāpēc pie mums biļetes ir dārgākas nekā Somijā, rakstnieks kā galveno iemeslu min to, ka Somijā biļetēm uz šo hokeja čempionātu netiek piemērots PVN (pievienotās vērtības nodoklis), bet mūsu valdība šādu lēmumu nav spējusi pieņemt. Līdz ar to arī biļetes uz Tamperes spēlēm ir par piektdaļu lētākas.

Vienlaikus viņš atgādina, ka arī sporta federācijas, rīkojot šādus čempionātus, grib nopelnīt; un tas ir labi, jo nauda jau netiek “izkaisīta vējā”, bet, piemēram, tiek atvēlēta jaunatnes sporta attīstībai.

Kā Andrejs Ērglis, Mārcis Auziņš un Jurģis Liepnieks vērtē izvērtušās diskusijas par dārgajām hokeja biļetēm un valsts spējām atbalstīt lielos pasākumus, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.