foto: Zane Bitere/LETA
Muitas amatpersonas novērsušas 20 kilogramu ūdenspīpju tabakas kontrabandu
112
2023. gada 18. aprīlis, 08:42

Muitas amatpersonas novērsušas 20 kilogramu ūdenspīpju tabakas kontrabandu

Jauns.lv/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas, veicot kravas automašīnas kontroli, novērsušas 20 kilogramu ūdenspīpju tabakas kontrabandu, pavēstīja VID pārstāvji.

Preču kontrabandai bija izmantotas slēptuves automašīnas sēdekļu konstrukcijās un zem transportlīdzekļa ātruma pārslēga dekoratīvā apšuvuma.

VID informē, ka 2023. gada 16. aprīlī Terehovas muitas kontroles punktā no Krievijas iebrauca kravas automašīna, kuru vadīja kāds Baltkrievijas pilsonis. Aizpildot akcīzes preču pārvietošanas paziņojumu, viņš norādīja, ka ieved tikai dīzeļdegvielu standarta tvertnē. Uz muitas amatpersonu jautājumu, vai robežas šķērsotājs pārvieto tabakas izstrādājumus un alkoholu, viņš atbildējis noraidoši.

Tomēr, veicot transportlīdzekļa kontroli, muitas amatpersonas konstatējušas, ka automašīnas kabīnē zem ātruma pārslēga dekoratīvā apšuvuma ir paslēpta nedeklarēta prece - ūdenspīpju tabaka.

Automašīna novirzīta papildu pārbaudei ar kravu kontroles rentgena iekārtu, un, izanalizējot skenēšanas rezultātā iegūtos attēlus, muitas amatpersonas identificējušas vēl citas iespējamās kontrabandas preču slēptuves. Padziļinātās kontroles laikā sēdekļu konstrukcijās tika konstatēta dažādu marku ūdenspīpes tabaka vairākos iepakojumos pa 100 gramiem. Kopumā transportlīdzeklī bija paslēpti 200 iepakojumi ar tabaku ūdenspīpēm.

Muitas kontroles laikā konstatējot noziedzīga nodarījuma pazīmes, lietas materiāli nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesa sākšanu.

2023. gada 16. aprīlī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas muitas teritorijā, noslēpjot tās no muitas kontroles, kas ir izdarīts būtiskā apmērā.