Vents Armands Krauklis: "Piedāvājumus aizņemties lielas naudas summas saņēmusi lielākā daļa pašvaldību"
"Domāju, ka vainīgs ir arī Āboliņa pieredzes trūkums. Jo skaidrs, ka Latvijā šādas lietas nav iespējamas," par skandalozo Lielvārdes domes vadītāja parakstītajiem līgumiem spriež viņa kolēģis no Valkas.
Viedokļi
2015. gada 2. decembris, 17:39

Vents Armands Krauklis: "Piedāvājumus aizņemties lielas naudas summas saņēmusi lielākā daļa pašvaldību"

Jauns.lv

Līdzīgus piedāvājumus, kāds tika izteikts Lielvārdei, par lielas naudas summas aizdevumu, ir saņēmusi lielākā daļa Latvijas pašvaldību, pavēstīja Valkas mērs Vents-Armands Krauklis (Vidzemes partija).

"Līdzīgus piedāvājumus no šādām kompānijām Lihtenšteinā, Šveicē, es domāju, ir saņēmusi lielākā daļa pašvaldību. Ir pasaulē valstis un pašvaldības, kuras līdzīgas shēmas izmanto. Balstoties uz vekseli, izmantojot multiplikatora efektu, ir iespējams iegūt lielākus līdzekļus rīcībai. Pieļauju, ka Lielvārdes bijušajam mēram Jānim Āboliņam līdzīgi piemēri tika parādīti un tādēļ viņš kaut ko tādu ir parakstījis. Skaidrs, ka to noslēpt nekādā veidā nevarēja, jo viņš pats devās uz Valsts kasi," ir pārliecināts Krauklis.

Viņš uzskata, ka Latvijas problēma ir tā, ka nav iespēju šos piedāvājumus pārbaudīt, vai tā ir krāpniecība vai tiešām reāli īstenojams modelis. Šādu multiplikatora efektu izmanto finansēšanai diezgan daudzās Eiropas valstīs, bet parasti tas ir ļoti konfidenciāls līgums un pašvaldību resursi, lai noskaidrotu, vai šis ir gaišais vai melnais gadījums, ir ļoti ierobežoti.

"Domāju, ka vainīgs ir arī Āboliņa pieredzes trūkums. Jo skaidrs, ka Latvijā šādas lietas nav iespējamas. Parasti jebkurā pašvaldībā ir nolikums, kas paredz, par cik lieliem līdzekļiem mērs neziņojot un nesaņemot domes apstiprinājumu var parakstīt kaut kādus dokumentus. Parasti tie ir apmēram 10 000 eiro. Āboliņš ir pārkāpis visus pašvaldības iekšējās kārtības noteikumus. Tas ir ļoti smags pārkāpums, nevis vienkārši kļūda. Šajā gadījumā bija pilnīgi pamatoti mēru atstādināt, jo viņš tā nedrīkst rīkoties," atklāja partijas priekšsēdētājs.

Ja šāds piedāvājums no kādas kompānijas ir saņemts, vispirms tas jāvērtē finanšu komitejā. Ja tā uzskata, ka piedāvājumā ir kaut kāda problēma, būtu jāveic konsultācijas ar Finanšu ministriju. Zinot Latvijas situāciju, process tur būtu apstājies. Krauklis uzskata, ka procedūru neievērošana ir novedusi pie šādas situācijas.

Viņaprāt, Āboliņš, kurš Lielvārdes domē ievēlēts no Kraukļa vadītās Vidzemes partijas, nav rīkojies tiesiski.

Krauklis norādīja, ka Āboliņš nav Vidzemes partijas biedrs, bet gan tikai startēja tās vēlēšanu sarakstā. Viņš bija Latvijas Kredītņēmēju asociācijas vadītājs ar diezgan labām zināšanām par maksātnespējas lietām un atpazīstamību. To pierādījušas arī vēlēšanas - Āboliņš vēlēšanu kampaņas laikā bija veicis individuālu kampaņu un tika ievēlēts. Taču kopš tā laika sadarbība ar viņu bijusi diezgan problemātiska.

Vakar saistībā ar Āboliņa rīcību, parakstot 200 miljonu eiro vērtu vekseli kompānijai "Riverside HK Ltd.", Lielvārdes novada dome anulēja viņam paraksta tiesības, lai viņš nespētu veikt vēl kādas manipulācijas kredītiestādēs, informēja domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Vita Volonte (RA).

Lielvārdes dome nolēmusi tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā priekšsēdētāja rīcību.

Volonte pavēstīja, ka vakar pašvaldībai tapa zināms, ka Āboliņš iesniedzis iesniegumu Valsts kasē, kam pievienots vekselis par naudas summu 200 miljoni eiro. Pašvaldībā par to netika informēts neviens darbinieks vai deputāts. Bijušais domes priekšsēdētājs to darījis vienpersoniski.

"Pašvaldība šo ziņu no Valsts kases un Finanšu ministrijas saņēma uzreiz, un mēs ļoti ātri uz to reaģējām, sasaucot ārkārtas domes sēdi. Tajā piedalījās speciālisti no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Finanšu ministrijas un Valsts kases. Tajā mēs cerējām saņemt sīkāku informāciju par konkrēto darījumu, ja tāds vispār ir," atklāja Volonte.

Tā kā daļa informācijas, kā uzsvēra Āboliņš, bija konfidenciāla, informācija, kas kļuva zināma domes sēdē, bijusi virspusēja. No tās situācija nekļuva daudz skaidrāka.

Taču speciālisti no ministrijas atzina, ka darījums neatbilst Latvijas likumdošanai, un to, ka priekšsēdētājs ir pārkāpis savas pilnvaras, kā arī nav rīkojies tiesiski. Līdz ar to Āboliņš pats iesniedza iesniegumu par atkāpšanos no amata.

Domes sēdē tika pieņemta virkne lēmumu, ar kuriem pašvaldība mēģina samazināt iespējamos riskus, kas varētu būt saistīti ar izsniegto parādzīmi. Tostarp kompānija tiks informēta, ka pašvaldība par darījumu neko nezināja. Pašvaldība arī kategoriski norobežojas no rīcības, ko Āboliņš veicis līdz šim kā priekšsēdētājs. Viņam ir anulētas paraksta tiesības, lai nespētu veikt vēl kādas manipulācijas kredītiestādēs.

Āboliņam pašvaldība pieprasījusi iesniegt visus dokumentus, kas ir viņa rīcībā saistībā ar darījumu. Tos izvērtēs gan pašvaldības juridiskais dienests, gan arī tiesībsargājošās instances.

Āboliņš par Lielvārdes novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts 7.jūlijā.

LETA/Foto:Sintija Zandersone/LETA