Sabiedrība
2022. gada 20. septembris, 05:58

Vai tiešām pulksteņu dēļ? Aprit divi gadi kopš advokāta Pāvela Rebenoka slepkavības

Jauns.lv

Tieši pirms diviem gadiem naktī uz svētdienu savā dzīvesvietā Langstiņos, drauga un biznesa partnera priekšā, tika nežēlīgi nogalināts advokāts Pāvels Rebenoks. Teorijas par notikušo ir vairākas, vainīgie joprojām nav stājušies tiesas priekšā.

Pāvels Rebenoks nogalināts, sitot viņu ar rokām, kājām un terases dēļiem, no kuriem viens atrasts aptuveni 200 metru attālumā no notikuma vietas, kas nozīmē, ka uzbrucēji centušies slēpt pēdas – ar šādu apgalvojumu klajā nāca Valsts policija (VP) preses brīfingā, aptuveni dienu pēc notikušā.

Izsaukums uz notikuma vietu saņemts plkst. 00.56.

Policiju izsauca otrs cietušais, kā pēcāk noskaidrojās – Rebenoka draugs un biznesa partneris Ingus Balandins.

Cietušais pēc uzbrukuma vērsās pie kaimiņiem, jo uzbrucēji, kuri esot bijuši trīs – melnās maskās un tērpti melnās drēbēs – atņēma vai padarīja mobilos telefonus neizmantojamus.

Pērn martā VP informēja, ka progress šajā lietā ir. Šobrīd VP, atbildot uz jautājumu, kādā stadijā ir izmeklēšana, informēja, ka pašlaik tā joprojām aktīvi norisinās un publiski izpaužamu aktualitāšu neesot.

Pēdējā gaitā pavada nogalināto advokātu Pāvelu Rebenoku

2020. gada 26. septembrī Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē notika atvadīšanās no noslepkavotā advokāta Pāvela Rebenoka.

gallery icon
190

Tuvie cilvēki netic versijai par laupīšanu

Liela daļa sabiedrības ilgu laiku nespēja pieņemt to, ka VP koncentrējās uz versiju, ka slepkavība pastrādāta laupīšanas rezultātā.

Daudziem šķita un joprojām šķiet, ka notikušais jāuzlūko saistībā ar Rebenoka profesionālo darbību.

Laupīšanu kā versiju jau sākotnēji pilnībā noraidīja Rebenoka tuvs draugs, jurists Mārtiņš Krieķis, kurš vairākkārt asi kritizējis policijas darbu.

Iepriekšējā gada martā Krieķis notiekošo komentēja šādi: “Gadu pēc slepkavības nav nekādu rezultātu. Nav ne aizdomās turamo, ne personu, pret kurām piemērots kāds process. Ziņojot atsevišķas detaļas, par kurām policija kautrīgi klusē, kāda bijusi tās neizdarība pirmajā slepkavības izmeklēšanas daļā, būtu skaidrs visai sabiedrībai, ka versija par laupīšanu ir pilnīgi nepamatota un lieka. Līdz ar to es uzskatu, ka darbs nav veikts tādā veidā, kādā tas būtu bijis jāveic,” uzskata jurists, kurš noliedz izskanējušo versiju par laupīšanu. “Arī tas, kādā veidā šī versija tiek uzspiesta kā vienīgā patiesā un absolūtā, liecina par to, ka notiek virzība tikai vienā virzienā. Tas, ko es zinu, neļauj man pieļaut šo versiju kā patiesu.”

Ekskluzīvi pulksteņi un Krievijas policijas aktivitātes

Lai arī kāda būtu patiesība, uzbrukuma laikā tik tiešām tika nolaupītas dažādas mantas – dārgu pulksteņu kolekcija un dārglietas.

Pēcāk Krievijas dienvidos Orenburgā likumsargi publiski izvietoja aprakstu ar Latvijā noslepkavotajam advokātam nozagtajiem pulksteņiem, liekot nodomāt, ka mantas varētu būt nonākušas kaimiņvalstī.

Policija tolaik, kontekstā ar notikušo, mudināja cilvēkus domāt par savu un sava mājokļa drošību, piemēram, ierīkojot signalizāciju, kas kavē ļaundaru iespēju iekļūt mājā un pastrādāt noziegumu.

Tāpat likumsargi uzsvēra, ka cilvēkiem būtu jādomā, ko un kā par savu dzīvi atrāda sociālajos tīklos.

Kā zināms, Rebenoks internetā aktīvi dalījās ar fotogrāfijām no savas ikdienas, kur jebkurš varēja pārliecināties, ka viņš dzīvo turīgi

Taču Krieķis uzskatīja, ka incidents ar pulksteņu sarakstu Orenburgā varētu būt skaidrojams ar apgabala likumsargu kļūdu.

Viņaprāt, stāsts esot pavisam vienkāršs: “VP ir aizsūtījusi Krievijas kolēģiem informāciju par šiem pulksteņiem, Krievijā saraksts izsūtīts visiem reģioniem un Orenburgas apgabalā pieļauta kļūda, publicējot šo sarakstu tā vietā, lai apstrādātu saņemto informāciju ar adekvātām operatīvā darba metodēm. Muļķīgi izrīkojās vietējā policija, es tā teiktu.”
Runājot par nolaupītajiem rokaspulksteņiem, Krieķis vēl piebilda, ka starp tiem bijuši tik ekskluzīvi un reti eksemplāri, ka tos praktiski nemaz nav iespējams pārdot kādam tālāk.

Nogalinātā advokāta Pāvela Rebenoka ekstravagantais dzīvesstils

Kopš šā gada februāra par ekonomikas ministra Ralfa Nemiro padomnieku ir kļuvis zvērināts advokāts un Nemiro bijušais advokātu biroja partneris ...

gallery icon
32

“Būtiski, ka pēdējais pulkstenis, ko Pāvels pirka, tobrīd bija ļoti jauns modelis. Tādu pārdot uzreiz tālāk nebūtu loģiska rīcība, kas radītu aizdomas potenciālajos pircējos, kaut vai par to, cik autentisks, īsts ir šis pulkstenis,” piebilda noslepkavotā advokāta draugs.

Jautāts, vai, cenšoties veicināt Rebenoka lietas izmeklēšanu, ir ieplānotas kādas aktivitātes un iniciatīvas, Krieķis aptuveni pirms gada pauda: “Es domāju, mēs to varēsim izdarīt tikai pēc šīs valdības maiņas. Varbūt tad kaut kas notiks. Pašlaik es reāli neredzu – Dievs dod, ka es kļūdos –, bet es neredzu, ka pašlaik būtu iespējams reāls progress šajā jautājumā. Es jau būtu priecīgs, ka šajā sakarā es kļūdos. Man ir būtiski, lai tiek sodīti tie, kuri šo noziegumu pasūtīja. Galvenais ir pasūtītāji, nevis izpildītāji, jo tas kā viņi noslepkavoja Pāvelu – tas nav normāli. Slepkavība bija ļoti nežēlīga.”

Nogalinātā advokāta Pāvela Rebenoka dzīvesvieta Langstiņos

gallery icon
6

Namu neizdodas pārdot

Nams, kurā notika šausmīgais uzbrukums, tobrīd bija noformēts kā uzņēmuma SIA “Verdorff” struktūrvienība – atpūtas komplekss “Zariņu krasts”.

Vēl 2019. gadā šis nekustamais īpašums tika iegādāts par 390 000 eiro un tika izlikts tirgošanā īsi pēc 2020. gada 19.-20. septembra notikumiem.

Nav arī ziņu, ka māja pa šo laiku būtu tikusi pie jauniem īpašniekiem.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.