foto: LETA
Pabriks: Latvija ir ieinteresēta divpusēji sadarboties ar Turciju militāri un militārās industrijas jomā
Turcijas nacionālās aizsardzîbas ministrs Hulusi Akars (no kreisās) un Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalās preses konferencē pēc tikšanās Aizsardzības ministrijā.
Politika
2022. gada 28. jūlijs, 14:26

Pabriks: Latvija ir ieinteresēta divpusēji sadarboties ar Turciju militāri un militārās industrijas jomā

Jauns.lv/LETA

Latvija ir ieinteresēta divpusēji sadarboties ar Turciju gan militāri, gan militārās industrijas jomā, ceturtdien žurnālistiem atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), kurš Rīgā tikās ar Turcijas nacionālās aizsardzības ministru Hulusi Akaru.

Pabriks informēja, ka amatpersonas apspriedušas virkni jautājumu, kas saistīti ar Ukrainu, un to, kā jārīkojas tālāk pret Krievijas agresiju.

Tāpat amatpersonas apspriedušas ļoti daudz jautājumu, kā divpusēji sadarboties gan militāri, gan militārās industrijas jomā. Turcija ir viena no spēcīgākajam militāras industrijas valstīm kontinentā, un ir vairākas lietas, kas Latviju interesē Turcijā.

Pēc Akara vizītes sekošot virkne darbību gan militārās industrijas laukā, gan militārajā sadarbībā starp abām valstīm.

Akars norādīja, ka viņam ar Latvijas kolēģi bijusi konstruktīva saruna par dažādām tēmām un problēmām, tai starpā Ukrainu.

"Mēs atbalstam Ukrainas teritoriālo nedalāmību. Mēs esam par to, lai nenotiek konflikta eskalācija, un tāpēc esam par to, lai viss tiktu risināts diplomātiskā ceļā," norādīja Akars.

Tāpat Akars apliecināja, ka amatpersonas pārrunājušās, kā uzlabot arī sadarbību starp valstīm militārās industrijas jomā.

Jau ziņots, ka Akars šodien ieradās vizītē Latvijā. Paredzēts, ka abu valstu aizsardzības ministri noliks ziedus Turku kapos, Cēsīs, kur 19.gadsimta otrajā pusē tika apbedīti 25 Krievu-turku karā sagūstītie karavīri.

Uzturoties Latvijā, Akars arī apmeklēs Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzi Lielvārdē, lai tiktos ar Gaisa spēku vadību un iepazītos ar Gaisa spēku Aviācijas bāzes attīstību.

Turcija sniedz ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, piedaloties NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanā.

Latvijas un Turcijas divpusējā sadarbība aizsardzības jomā notiek militārās izglītības un apmācības jomā. Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji ir piedalījušies NATO programmas "Partnerattiecības mieram" organizētajos kursos Ankarā, kā arī citos Turcijas militāros un civilos mācību centros notiekošos semināros un kursos.