foto: unsplash.com
Par seksuālu vardarbību pret bērnu, iespējams, aizturēts bijušais Talsu draudzes mācītājs, ziņo LR
Sabiedrība
2022. gada 6. jūlijs, 16:18

Par seksuālu vardarbību pret bērnu, iespējams, aizturēts bijušais Talsu draudzes mācītājs, ziņo LR

Jauns.lv / LETA

Pašlaik Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldē izmeklēšana notiek piecos savstarpēji nesaistītos kriminālprocesos par seksuālu vardarbību Talsu novadā pret personām, kuras nav sasniegušas 16 gadu vecumu. Latvijas Radio (LR) rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no aizturētajiem varētu būt bijušais Talsu baptistu draudzes mācītājs, kurš bijis arī Sociālā dienesta darbinieks. Draudzē par situāciju informācijas nav.

Latvijas Radio sazinājās ar bijušo draudzes vadītāju Gunti Ēvaldu, kurš daudzus gadus strādājis kopā ar iespējamo aizdomās turēto: “Ko es jums varu pateikt? Es nezinu, personīgi neesmu ar viņu runājis. Esmu padzirdējis, ko cilvēki runā, bet es godīgi [saku] – nezinu. Pat ja ies laiks un kaut ko uzzināsim, bet tiešām, es nedrīkstu melot, es nezinu neko. Es viņu pazīstu vairāk nekā 30 gadus, tāpēc man ir šoks, liels brīnums.”

Ēvalds skaidroja, ka konkrētais mācītājs draudzē jau daudzus gadus nedarbojas, kā arī pēdējos gados reti manīts Talsos.

Kā aģentūru LETA informēja pašvaldībā, tai nav oficiālas informācijas par šī cilvēka aizturēšanu, taču tādas runas pilsētā esot, turklāt vienmēr sociāli aktīvais seniors jau kādu laiku pilsētā neesot redzēts.

Kriminālprocesi ir sākti pēc dažādiem krimināllikuma pantiem. Vienā kriminālprocesā izmeklēšana turpinās pēc Krimināllikuma 159.panta 3.daļas, proti, par tādas personas izvarošanu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu. Par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pēc Krimināllikuma 160.panta 4.daļas, proti, par seksuāla rakstura darbību nolūkā apmierināt savu dzimumtieksmi fiziskā saskarē ar cietušā ķermeni, ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu izmeklēšana turpinās divos kriminālprocesos. Par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pēc Krimināllikuma 162.panta 2.daļas, proti, par 16 gadu vecumu nesasniegušas personas pavešanu netiklībā, ja tas izdarīts ar mazgadīgo, izmeklēšana turpinās divos kriminālprocesos. Par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Patlaban visos kriminālprocesos turpinās izmeklēšana, tādēļ policija neatklāj cietušo un aizturēto personu skaitu.

Soda apmēru nosaka tiesa.

Valsts policija norāda, ka galvenokārt bērni nerunā par lietām, kuras ar viņiem ir notikušas, taču ja bērns tomēr uzticas un pastāsta kaut vienam tuviniekam vai pazīstamajam, aicinājums šim cilvēkam reaģēt un vērsties pie speciālistiem, kuri tālāk strādās ar bērnu un pārbaudīs, ko bērns ir pārdzīvojis un kam izgājis cauri. Par šādiem gadījumiem ir svarīgi informēt speciālistus un bērnam ir būtiski saņemt psiholoģisko palīdzību.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.