foto: Edijs Pālens/LETA
Nedēļas nogalē Latvijas reģionos palielināsies satiksmes intensitāte uz valsts autoceļiem
Automašīnu rinda pie Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja.
Novadu ziņas
2022. gada 25. jūnijs, 09:59

Nedēļas nogalē Latvijas reģionos palielināsies satiksmes intensitāte uz valsts autoceļiem

Jauns.lv / LETA

Nedēļas nogalē Latvijas reģionos palielināsies satiksmes intensitāte uz valsts autoceļiem, sacīja VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.

Tāpēc LVC aicina autovadītājus būt atbildīgiem un piesardzīgiem pie stūres, ievērot atļauto braukšanas ātrumu, satiksmes ierobežojumus būvdarbu posmos un ārpus tiem, kā arī neveikt riskantus manevrus.

Statistika rāda, ka vairāk smago ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) notiek tieši vasarā. Bieži vien savas autovadītāja spējas cilvēki pārvērtē tieši labos braukšanas apstākļos, kad ir gaišs, sauss un ceļu segums ir labā stāvoklī. Veicot pārdrošus un riskantus manevrus uz ceļa, kā arī pārsniedzot atļauto braukšanas ātrumu, tiek apdraudēta pašu, līdzbraucēju, kā arī citu satiksmes dalībnieku drošība.

Kā uzsver LVC pārstāvji, svarīgs faktors apdzīšanā ir ceļa pārredzamība. Tāpēc LVC vērš uzmanību, ka nedrīkst apdzīt līkumos, krustojumos, braucot pret kalnu. Pirms veikt manevru autovadītājam ir atbildīgi jāizvērtē situācija uz ceļa un jābūt pilnīgi pārliecinātam, ka manevru veikt ir droši, kā arī par auto tehniskajām spējām un to, ka ceļa stāvoklis ir piemērots.

Apdzīšana ir viens no bīstamākajiem manevriem uz ceļa. Veicot to, neizvērtējot visus apstākļus un pārdroši, ir liela varbūtība izraisīt smagu ceļu satiksmes negadījumu. Apdzenot notiek iebraukšana pretējā kustības joslā un ir augsts frontālas sadursmes risks. Šādu sadursmju iznākums bieži ir letāls.

Tāpat LVC aicina autovadītājus ievērot atļauto braukšanas ātrumu, tai skaitā ceļu būvdarbu posmos. Autovadītājam jebkurā brīdī ir jābūt pārliecinātam, ka tas braukšanas ātrums, ar kuru viņš konkrētajā brīdī pārvietojas, ļauj viņam kontrolēt automašīnu arī tad, ja notiek kaut kas neparedzēts.

Savukārt, braucot posmos, kur notiek ceļu remontdarbi, īpaši vietās, kur ir reversā satiksme, ir jābūt pacietīgiem, jārēķinās ar papildu laiku ceļā un nedrīkst pārkāpt pagaidu luksoforu signālus, pat ja šķiet, ka pretī neviens nebrauc. Automašīnām iebraucot reversās kustības posmos no abām pusēm, tiek radītās bīstamas situācijas, turklāt jārēķinās, ka brauktuves tur ir šauras, kas nozīmē, ka samainīties nav iespējams. Patlaban uz valsts autoceļiem Latvijā ir vairāk nekā 80 būvdarbu posmu.

Plānojot braucienus brīvdienās, aicinām ieskatīties remontdarbu kartē LVC mājaslapā "www.lvceli.lv", kur atzīmēti visi aktuālie satiksmes ierobežojumi uz valsts autoceļiem.