foto: Evija Trifanova/LETA
Latvijas Okupācijas muzejā notiks jaunās ekspozīcijas svinīgā atklāšana
Latvijas Okupācijas muzeja komplekss.
Sabiedrība
2022. gada 30. maijs, 08:29

Latvijas Okupācijas muzejā notiks jaunās ekspozīcijas svinīgā atklāšana

Jauns.lv / LETA

Pēc vairākus gadus ilgušās rekonstrukcijas Latvijas Okupācijas muzeja atjaunotajā ēkā, Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā, šodien notiks jaunās ekspozīcijas svinīgā atklāšana ar Valsts prezidenta Egila Levita un kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) klātbūtni.

Kā informēja muzeja pārstāve Harita Maniņa, ilggadējais Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis un Muzeja jaunās ēkas projekta vadītājs Valters Nollendorfs norādīja, ka Latvijas Okupācijas muzeja jaunās pastāvīgās ekspozīcijas plānošana sākās vienlaikus ar Gunāra Birkerta Nākotnes Nama plānošanu 2006. gadā.

Viņš atzīmēja, ka tās pamatā ir muzeja misijā iekļautais uzdevums "skaidrot un pieminēt totalitāro okupācijas varu nodarījumus Latvijas tautai, valstij un zemei laikā no 1940. līdz 1991.gadam". Šogad atklātā ekspozīcija ir trešā, kas plānota, gaidot uz vairakkārt atlikto ēkas celtniecību. Tās saturu veidojuši muzeja vēsturnieki, cieši sadarbojoties ar dizaina studiju "H2E", kuras koncepcija uzvarēja skiču konkursā.

Pēc Nollendorfa paustā, laika gaitā nav mainījies ekspozīcijas mērķis, bet klāt nākušas jaunas vēstures atziņas un eksponējami materiāli, kā arī radušās jaunas iespējas to pasniegt mūsdienīgos veidos.

Ekspozīcijas dizaina pamatā ir muzeja ēkas autora Birkerta tumsas un gaismas metafora. Tā veidota kā režģots tumsas labirints starp gaišajiem neatkarības posmiem. Okupācijas varu noziegumi te parādīti gan skaidrojošā, gan emocionāli uzrunājošā veidā ar daudzām laikmeta liecībām, eksponātiem un likteņstāstiem.

Ekspozīcijas tapšanā vairāk nekā divarpus gadu laikā ir ieguldīts liels darbs - tūkstošiem stundu ir pavadīts runājot, skicējot, zīmējot, rasējot, veidojot šo 867 kvadrātmetru ekspozīciju, kurā ir 106 īpaši dizainētas vitrīnas, 70 kvadrātmetru stikla, 570 kvadrātmetru sienu platības, 15 videoprojekcijas un 19 displeji ar liecībām, informāciju.

Atvēršanas pasākuma tiešraide interesentiem būs pieejama tiešsaistē Latvijas Okupācijas muzeja sociālā medija "Facebook" un "Youtube" kontos no plkst. 13. Muzejs tiks atvērts plašākai auditorijai 1.jūnijā.

Latvijas Okupācijas muzejs ir valsts akreditēts privāts muzejs, dibināts 1993. gadā. To uztur un pārvalda sabiedriskā labuma organizācija "Latvijas Okupācijas muzeja biedrība". Muzeja darbības mērķis ir veicināt faktos balstītu vēstures izpratni, iepazīstinot apmeklētājus ar okupācijas laiku, tā priekšvēsturi, notikumiem un sekām. Muzejs galvenokārt tiek uzturēts no ziedojumiem.