foto: Evija Trifanova/LETA
Lielveikali vairs netirgos dzērienus bez depozīta zīmes
Lielākajos veikalu tīklos tirdzniecībā jau tagad pieņem tikai alu un virkni citu dzērienu ar depozīta zīmi.
Sabiedrība
2022. gada 16. maijs, 05:59

Lielveikali vairs netirgos dzērienus bez depozīta zīmes

Kas Jauns Avīze

"Rimi", "Maxima" un veikalu tīklu "Citro" un "Eldo" pārvaldnieks "Latvian Retail Management" kopš maija no piegādātājiem vairs nepieņem dzērienus bez depozīta zīmes.

Pārejas periods paredz, ka no 1. augusta veikalu plauktos var atrasties tikai ar Latvijas depozīta zīmi marķēti dzērienu iepakojumi. "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis norāda, ka šāds tirgotāju lēmums palīdzēs izvairīties no situācijas, kad veikali nemarķētos produktus nav paspējuši iztirgot. No 1. februāra līdz 31. jūlijam tirdzniecības vietās atļauts pārdot gan ar depozīta zīmi marķētus, gan nemarķētus dzērienus.

"Maxima Latvija" drošības, kvalitātes un atbilstības direktore Elīna Stībele norāda, ka šo veikalu sortimentā produktu īpatsvars ar depozīta marķējumu jau bija tuvu 100 procentiem.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers teic, ka šajos veikalos vairāk nekā 80% dzērienu bijuši ar depozīta zīmi, arī nodotās taras daudzums strauji palielinās – katru nedēļu pircēji Latvijā otrreizējai pārstrādei nodod simtiem tūkstošu iepakojumu.

"Latvian Retail Management" valdes priekšsēdētājs Imants Kelmers atzīmē, ka pakāpeniski pieaug nodotā iepakojuma daudzums. Tas skaidrojams ar daudz plašāku depozīta iepakojuma preču pieejamību veikalos, līdz ar to uzņēmums sadarbībā ar piegādātājiem nolēmis veicināt produktu nomaiņu.

Depozīta sistēmā var nodot bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu stikla un PET pudeles un skārdenes. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu jāiemaksā desmit centi, ko pēc nodošanas var atgūt, ja uz taras nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

Līgums ar "Depozīta iepakojuma operatoru" obligāti jāslēdz par tirdzniecības vietām lielajās pilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vismaz 300 kvadrātmetru, un citās vietās, ja ir vismaz 60 kvadrātmetru.

6. maijā pārstrādei uzņēmumā "PET Baltija" Jelgavā nogādātas pirmās 85 tonnas plastmasas, savāktas ar depozīta sistēmas palīdzību. Šeit izlietotā tara pārtaps plastmasas granulās, no kurām var ražot jaunus izstrādājumus.