Uzvaras pieminekli norobežo ar žogu

gallery icon
21
Sabiedrība
2022. gada 11. maijs, 19:33

Golubevai nekavējoties jāinformē Kariņš par rīcības plānu, kā nodrošināt sabiedrisko kārtību saistībā ar lēmumiem par Uzvaras pieminekļa demontāžu

Jauns.lv

Ņemot vērā pēdējo dienu notikumus Uzvaras parkā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzdevis iekšlietu ministrei Marijai Golubevai nekavējoties informēt par rīcības plānu sabiedriskās kārtības nodrošināšanai saistībā ar turpmākajiem lēmumiem par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu.

Kā sociālajā vietnē "Facebook" raksta Kariņš, Golubevai par pēdējo dienu notikumiem arī steidzami jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai valdībā informāciju par atbildīgo institūciju darbības izvērtējumu attiecībā uz drošības pasākumu plāna izstrādāšanu, sabiedriskās kārtības nodrošināšanu, kā arī normatīvo aktu pārkāpumu no Krievijas agresijas atbalstītāju puses nepieļaušanu un novēršanu, kā arī plānotajiem un īstenotajiem pasākumiem, lai personas par pārkāpumiem tiktu sauktas pie likumā noteiktās atbildības.

Pie "okupekļa" Uzvaras parkā turpina pulcēties arī 10. maijā

gallery icon
35

Kariņš norāda, ka Latvija ir demokrātiska, neatkarīga un tiesiska valsts, kurā tās iedzīvotājiem ir tiesības justies pilnībā drošiem par savas pilsoniskās, demokrātiskās un patriotiskās nostājas paušanu.

Viņš uzsver, ka Latvijas valsts okupācijas un nedemokrātisku režīmu slavināšana, kara noziegumu attaisnošana un popularizēšana nav pieļaujama nekādā formā, nevienā vidē vai datumā. Tiesībsargājošo iestāžu misija esot sabiedriskās kārtības un tiesiskuma nodrošināšana saskaņā ar Satversmē ietvertajām demokrātiskajām vērtībām un cieņu pret Latvijas valsti.

Ar ziediem tikai līdz galdiņam – tā šogad Rīgā aizritēja “uzvaras” diena

Iepriekšējos gados 9. maijā Uzvaras parka teritoriju no visām pusēm piepildīja ļaudis, kuri ar ziediem ieradās, lai pieminētu kritušos PSRS ...

gallery icon
176

"Sabiedriskās kārtības nodrošināšana nedrīkst notikt uz demokrātisko un Latvijas valstiskumu apliecinošo vērtību ierobežošanas rēķina. Latvijas iedzīvotājiem, Latvijas patriotiem, tās valstiskuma aizstāvjiem savā zemē ir jājūtas droši un pārliecinātiem, ka viņu demokrātiskās tiesības tiks pilnībā respektētas un nodrošinātas. Runājot par pēdējo dienu notikumiem, šobrīd ir izšķirošs laiks, kurā daudz spilgtāk nekā citkārt atklājas mūsu nepilnības, apdraudējumi un kopīgi risināmie uzdevumi, lai dzīvotu drošā, attīstītā un demokrātiskā valstī. Mūsu nākotne nedrīkst tikt būvēta uz valsts pārvaldes nekompetences, politiska oportūnisma vai ārēji veicinātu konfliktu pamata, mūsu nākotne ir cieņpilnā demokrātijā."

Jau ziņots, ka 9. maijā, neskatoties uz aicinājumiem nedoties pie pieminekļa, vairāki tūkstoši cilvēku, tostarp Krievijas vēstniecības pārstāvji, dienas laikā novietoja ziedus pakājē. Otrdienas rītā pašvaldība atnestos ziedus aizvāca, tostarp, izmantojot traktoru.

Ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsauca asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt bija gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki. Tā rezultātā otrdienas vakarā pie pieminekļa atkal bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, tostarp tādi, kas slavināja Krievijas agresīvo rīcību.

Par nesankcionētas pulcēšanās organizēšanu pie pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija pie atbildības sauks vismaz četras personas – bijušos Rīgas domniekus partijas “Stabilitātei” līderi Alekseju Rosļikovu un Vadimu Baraņņiku, kā arī prokremliskās partijas “Latvijas Krievu savienība” pārstāvjus.