foto: Zane Bitere/LETA
Ādažos kāds demontējis Padomju armijas karavīrus godinošu pieminekli
26. aprīlī Madlienā tika demontēts padomju okupācijas piemineklis, kurā iecirsti vārdi "1944. gada 26. septembrī padomju armija atbrīvoja Madlienu no vācu fašistiskajiem iebrucējiem".
Novadu ziņas
2022. gada 5. maijs, 11:46

Ādažos kāds demontējis Padomju armijas karavīrus godinošu pieminekli

Jauns.lv / LETA

Ādažos kāds demontējis pieminekli par godu Padomju armijas karavīriem kā atbrīvotājiem, apstiprināja pašvaldības domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš atzina, ka pašvaldība nav lēmusi par pieminekļa demontāžu un notikušais ir bijusi privāta iniciatīva, kurā pašvaldības vadītājs nesaskata ko nosodāmu. "Pēc Krievijas iebrukuma un agresijas Ukrainā Latvijā ir sākusies tautas kustība, lai demontētu pieminekļus, pie kuriem pulcējas cilvēki, lai cildinātu Krievijas militāro varenību, komunistisko ideoloģiju," norādīja Sprindžuks.

Pašvaldības vadītājs uzsvēra, ka piemiņas akmens atradies vietā, kur nav Otrā pasaules kara upuru pīšļu, arī kaujas tajā vietā nav notikušas. Pēdējos gados tajā vietā nav bijusi plaša iedzīvotāju pulcēšanās 9. maija svinībās, taču padomju laikā pie tā pulcināti skolēni, lai mācītu komunistisko ideoloģiju.

Kā vēstīts, pēc Otrā pasaules kara Latvijā tika izveidotas piemiņas vietas par godu Padomju armijas karavīriem kā atbrīvotājiem no vācu fašisma, glorificējot Padomju Savienības un tās militāro spēku izšķirošo lomu karā, kā arī vēstot par komunistiskās ideoloģijas pozīciju nostiprināšanos okupētajās valstīs.

Kopš 24. februāra Krievija izvērš plašu militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā. Krievijas karadarbība Ukrainā - brutālie aviācijas uzlidojumi, apdzīvoto vietu aplenkumi, uzbrukumi civiliedzīvotājiem, tostarp žurnālistiem, civilo un kultūras objektu iznīcināšana, vietējo amatpersonu nolaupīšana, kā arī uzbrukumi diplomātiskajām pārstāvniecībām - izraisījušas graujošas humānās sekas, kādas Eiropā nav piedzīvotas kopš Otrā pasaules kara. Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju un tās īstenoto brutālo uzbrukumu Ukrainai, kuru atbalsta Baltkrievijas režīms.

Šī situācija Eiropas valstu iedzīvotājiem liek pārvērtēt līdzšinējo iecietīgo attieksmi pret Padomju armijas uzvaras liecībām jeb pieminekļiem.

Lēmumu par pieminekļu demontēšanu jau pieņēmušas Ogres un Jelgavas novada pašvaldības.

Madlienā demontē padomju okupācijas pieminekli

Skvērā starp Madlienas Kultūras namu un Madlienas evaņģēliski luterisko baznīcu 26. aprīlī demontēja padomju okupācijas pieminekli, kurā iecirsti vārdi "1944. ...

gallery icon
22

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās