Politika
2022. gada 3. maijs, 09:18

Levits: "Latvija sniedz, salīdzinot ar savu lielumu, ārkārtīgi lielu palīdzību Ukrainai"

Jauns.lv / LETA

Latvijas atbalsta apjoms Ukrainai apliecina solidaritāti un izpratni par notiekošā kara būtību, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Atminoties neseno vizīti Ukrainā, Levits norādīja, ka redzēt krievu sagrautos rajonus netālu no Kijivas, kā arī stāsti par krievu atstātajām mīnām, tostarp dzīvokļos un zem līķiem, protams, bija šokējoši. Viņš arī atzina, ka apmeklējot Kijivu, dažādu valstu amatpersonām pastāv zināms drošības risks, tomēr tā kā politiski daudz svarīgāk ir paust solidaritāti ar Ukrainu, šāds risks jāuzņemas.

Vērtējot Latvijas līdz šim Ukrainai sniegto palīdzību, Levits akcentēja, ka, pārvēršot to naudas izteiksmē, Latvija ir piektajā vietā, sekojot valstīm ar ievērojami lielāku ekonomiku un daudz lielāku iedzīvotāju skaitu.

"Latvija sniedz, salīdzinot ar savu lielumu, ārkārtīgi lielu palīdzību Ukrainai," sacīja prezidents, piebilstot, ka Ukrainas militāristi ļoti novērtē Latvijas sniegto palīdzību, kas tiek izmantota un noder. Levits atgādināja, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Latviju novērtēja kā "īstu draugu".
foto: Ekrānuzņēmums
Latvija sniedz lielāku militāro palīdzību pēc apjoma nekā Francija un Vācija, un tādēļ, Levita ieskatā, minētajām valstīm palīdzība būtu jāpalielina.

Savukārt uz sniegto palīdzību raugoties no iekšzemes kopprodukta apmēriem, Latvija un Igaunija ir absolūti līderi. "Tas nozīmē, ka mēs saprotam, par ko ir šis karš, un tāpēc attiecīgi rīkojamies," vērtēja Levits.

Viņaprāt, solidaritāte ar Ukrainu parāda, ka Latvijas sabiedrība ir nobriedusi un demokrātiska un tā saprot, par ko ir runa šajā karā.

Latvija sniedz lielāku militāro palīdzību pēc apjoma nekā Francija un Vācija, un tādēļ, Levita ieskatā, minētajām valstīm palīdzība būtu jāpalielina. Viņš atgādināja, ka arī šīs valstis ir pieņēmušas lēmumu palielināt savu palīdzību. "Redzam, ka ukraiņu panākumi šajā aizstāvēšanās karā lielā mērā saistīti tieši ar pienākošo bruņojumu no draudzīgajām valstīm," vērtēja politiķis.