foto: Paula Čurkste/LETA
Mūrniece: man nav nekādu šaubu, ka piemineklis Uzvaras parkā tiks nojaukts
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.
Sabiedrība
2022. gada 2. maijs, 09:32

Mūrniece: man nav nekādu šaubu, ka piemineklis Uzvaras parkā tiks nojaukts

Jauns.lv / LETA

Man nav nekādu šaubu, ka piemineklis Uzvaras parkā, Rīgā, tiks nojaukts, šorīt intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa atgādināja, ka Saeimas Ārlietu komisija strādā, izskatot un pārskatot visus ar Krieviju noslēgtos starptautiskos līgumus, kas būtu piemērojami pieminekļa sakarā. Tiek meklēti veidi, vai, piemēram, kāds līgums vai tā pants nebūtu uz laiku apturams, kas ļautu Latvijai rīkoties saistībā ar tā saukto Uzvaras pieminekli tā, kā tā uzskata par vajadzīgu. Saeima šo darbu dara neatkarīgi no Rīgas domes un valdības.

"Man nav nekādu šaubu par to, ka piemineklis Uzvaras parkā tiks nojaukts. Saeima šo procesu virza. Domāju, ka tas notiks ātrāk, nekā kāds to domā," teica Parlamenta spīkere.

Jautāta, vai tas notiks vēl šīs Saeimas sasaukuma laikā, Mūrniece atbildēja: "Ļoti ceru, ka jā".

Viņa akcentēja, ka piemineklis simbolizē Latvijas okupāciju. "Redzam, ko okupācijas spēki mūsu acu priekšā dara Ukrainā. Tieši tāda pati Latvijas "atbrīvošana", kas patiesībā bija okupācija ar visām zvērībām, deportāciju, nogalināšanu, kara noziegumiem notika arī Latvijā," pauda politiķe.

9. maijs bildēs: ļaužu masas visas dienas garumā plūst uz Uzvaras parku, lai noliktu ziedus

Pie Uzvaras pieminekļa Rīgā, kur svētdien kā katru gadu pulcējas Krievijā svinamās "Uzvaras dienas" atzīmētāji, pēcpusdienā cilvēku kļūst arvien vairāk. ...

gallery icon
245

Mūrniece uzskata, ka referendums pieminekļa likteņa noskaidrošanai nav nepieciešams, jo "tāpat saprotam, kas ar to jādara", turklāt notikumi Ukrainā ir atkal saasinājuši šo jautājumu un sakoncentrējuši uzmanību.

"Šobrīd ir tāds brīdis, kad redzam, ka lielākā daļa sabiedrības uzskata, ka tā rīkoties būtu pareizi," piebilda politiķe.

Kā ziņots, pēdējā laikā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā aktualizējies jautājums par Rīgā, Uzvaras parkā, esošo pieminekli un iespējām to demontēt. Šo jautājumu skata gan Saeimā, gan arī Rīgas pašvaldībā. Valdošajā koalīcijā pamatā ir atbalsts pieminekļa demontāžai, taču tiek analizēts jautājums, vai šādu rīcību neliedz līgumattiecības ar Krieviju.

Tikmēr Rīgas domes Pieminekļu padome piektdien ir atbalstījusi Uzvaras parkā esoša pieminekļa pārdēvēšanu, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzija.

Pilnu interviju ar Saeimas priekšsēdētāju skaties zemāk pievienotajā sižetā. 

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās