Pietrūkst vēl 5 balsu! Vienīgais kandidāts uz Valsts prezidenta amatu paliek Raimonds Vējonis. FOTO
Cīņā uz Valsts prezidenta amatu paliek viens kandidāts - Raimonds Vējonis.
Politika
2015. gada 3. jūnijs, 07:54

Pietrūkst vēl 5 balsu! Vienīgais kandidāts uz Valsts prezidenta amatu paliek Raimonds Vējonis. FOTO

Jauns.lv

Saeimas ceturtajā balsojumā par Valsts prezidentu visvairāk balsu savāca aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš līdz ar to paliks vienīgais kandidāts, par kuru balsot piektajā balsojumā.

Par Vējoni nobalsoja 46 deputāti, savukārt par otro kandidātu nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK virzīto Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu - 26 deputāti.

Pret abiem kandidātiem nobalsoja 26 tautas kalpi.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam bija izvirzīti četri kandidāti - Vējonis, Levits, kā arī Saeimas deputāti - partijas "Saskaņa" pārstāvis Sergejs Dolgopolovs un Latvijas Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars.

Pirmajā balsojumā neviens no kandidātiem nesaņēma nepieciešamo balsu vairākumu jeb vismaz 51 balsi.

Otrajā balsojumā no cīņas par prezidenta krēslu izstājās Mārtiņš Bondars, par kuru nobalsoja tikai septiņi deputāti, bet pret bija 89 deputāti.

Trešajā balsojumā, saņemot vismazāko balsu skaitu trešajā balsojumā, no tālākas dalības vēlēšanās deputāti izslēdza Dolgopolovu. Par Dolgopolovu viņu nobalsoja 23 deputāti - gandrīz visa Saeimas "Saskaņas" frakcija, kurā ir 24 parlamentārieši.

Vējoni pirmajā un otrajā balsojumā atbalstīja 34 deputāti, trešajā - 35. Savukārt par Levitu pirmajā balsojumā nobalsoja 24, otrajā - 25, bet trešajā - 26 parlamentārieši.

Vējonis jau iepriekš akcentējis, ka viņa prioritātes Valsts prezidenta amatā būs nacionālā vienotība un nacionālā pašapziņa un patriotisms, un sociālais taisnīgums.

Vējonis vairākus gadus strādājis par vides ministru, savukārt kopš 2014.gada strādā aizsardzības ministra amatā. Viņš vairākas reizes ievēlēts par Saeimas deputātu no ZZS saraksta un pašlaik ieņem Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētāja amatu.

Pirms iesaistīšanās valsts līmeņa politikā Vējonis bijis gan Madonas pilsētas domes deputāts, gan strādājis Skultes ostas valdes locekļa amatā. Līdz 2002.gadam viņš bijis Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes direktors.

Vējonis 1989.gadā Latvijas Universitātes (LU) Bioloģijas fakultātē ieguvis biologa, bioloģijas un ķīmijas skolotāja izglītību, 1994.gadā Somijā Tamperes Tehniskās universitātes Vides un ūdens inženieru institūtā izglītību ūdens un vides pārvaldības jomā, savukārt 1995.gadā LU bioloģijas zinātņu maģistra grādu.

Valsts amatpersonas deklarācijā par 2014.gadu politiķis norādījis, ka dažādās valūtās uzkrājis 88 547 eiro, bet ienākumos guvis 31 708 eiro. Vējonim pērn piederējušas Eiro rezerves fonda apliecības 21 952 eiro vērtībā.

Vējonim nav parādsaistību, un viņš nav izsniedzis aizdevumus. Ministrs arī norādījis, ka viņam ir uzkrāti līdzekļi privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanā.

Vējoņa kandidatūras izvirzīšanas pieteikumu parakstīja vairāki ZZS pārstāvji un partijas "Vienotība" līdere, Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa. No ZZS bija parakstījušies deputāti Ingmārs Līdaka, Augusts Brigmanis, Gundars Daudze, Ainārs Mežulis un Valdis Skujiņš, kuri pārstāv visas četras Zaļo un zemnieku savienības sadarbības partijas.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA, Mārtiņš Ziders