foto: Ģirts Gertsons
Ukraiņu māsas Liepājā pošas Lieldienām
Anastasija Ozemskaja (pa kreisi) ar māsu Annu Skobalu un viņas bērniem Kirilu, Zlatu un Svjatoslavu raduši patvērumu Liepājā.
Novadu ziņas
2022. gada 15. aprīlis, 05:45

Ukraiņu māsas Liepājā pošas Lieldienām

Kas Jauns Avīze

“Nākamgad Lieldienas būs dzimtajā, mierīgajā zemē!” cer ukraiņu skolotājas, māsas Anastasija Ozemskaja un Anna Skobala, kuras kopā ar trim Annas atvasēm Svjatoslavu, Kirilu un Zlatu šobrīd mīt viesnīcā Liepājā. Viņu dzimtajā Kijivā parasti ap Lieldienām jau zied aprikozes un zaļo zāle, jūtama ir pavasara smarža.

Ukraiņiem šogad Lieldienas iekrīt 24. aprīlī, un viņiem tie ir ļoti skaisti svētki. Pirms tam gan jāiztur 40 dienu gavēnis, kad nedrīkst uzturā lietot gaļu, zivis, piena produktus. “Mums ir pareizticīgo kalendārs, kur viss sīki aprakstīts, ko drīkst, ko nedrīkst. Bērniem, protams, to grūti ievērot, bet, mēs, pieaugušie, cenšamies piemēroties. Gavēņa laikā ukraiņu sievietes bieži nodarbojas ar izšūšanu – top rakstains pārsegs Lieldienu gardumu grozam, kur ir īpašs uzraksts: Kristus augšāmcēlies,” “Kas Jauns Avīzei” stāsta Anna.

foto: no Anastasijas Ozemskajas arhīva
Ukraiņi ir ļoti talantīgi olu izdaiļotāji.

Ukraiņi ir ļoti talantīgi olu izdaiļotāji, tās krāso vienā, divos vai trijos toņos. Piemēram, sarkans, zils, dzeltens, zaļš, katra krāsa kaut ko simbolizē – debesis, sauli, zaļo zāli.

“Protams, katrā reģionā ir savas tradīcijas, katrai vietai ir sava krāsu gamma. Vienā olas krāso tumši sarkani zaļas, citur dzeltenas un zilas. Dažviet ir tradicionāli rombi vai trīsstūrīši kā ornamenti, citur dzīvnieku attēli. Nianses ir atšķirīgas,” turpina Anastasija. Pats galvenais, lai galdā krāšņas būtu olas un pashas, pārējais ēdiens nav tik būtisks. 

foto: no Anastasijas Ozemskajas arhīva
Ukraiņi ir ļoti talantīgi olu izdaiļotāji.

Pirms Lieldienām ir Zaļā ceturtdiena, kad māju sakārto svētkiem, visu izdaiļo ar zariņiem, ziediem, zaļumiem. Klusajā sestdienā gan neko nedrīkst vairs darīt, viss jāpaveic iepriekš. “Tad ejam uz baznīcu, uz nakts dievkalpojumu, kas notiek līdz rītam,” teic Anastasija.

Vairāk par ukraiņu tradīcijām un kuļiča recepti lasiet jaunākajā “Kas Jauns Avīzē”. Lasiet arī reportāžu no tviterkonvoja Ukrainai; ciemojamies pie Vītolu ģimenes un viņu vistām Medzē; Ozolniekos vietējos iedzīvotājus satrauc mežcirtēju plāni; policijas arodbiedrības pārstāvis aicina 9. maijā pārkāpt likumu; seriāla “Emīlija. Preses karaliene” 3. sērijas vēsturiskie sānsoļi.