foto: LETA (Paula Čurkste)
Pretēji PMLP lēmumam tiesa uzdod piešķirt patvērumu Latvijā ģimenei no Kongo
Tiesas sēde.
Sabiedrība
2022. gada 11. aprīlis, 13:29

Pretēji PMLP lēmumam tiesa uzdod piešķirt patvērumu Latvijā ģimenei no Kongo

Jauns.lv / LETA

Administratīvā rajona tiesa aprīlī pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi piešķirt patvēruma statusu Latvijā kādai ģimenei no Kongo, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

2021.gada jūlijā kāda sieviete kopā ar savām trīs nepilngadīgajām meitām ieceļoja Latvijā ar avioreisu no Kijivas un pērnvasar vērsās Valsts robežsardzē ar iesniegumu par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu Latvijā.

Ģimene uzrādīja Dienvidāfrikas Republikas pilsoņu pases, tomēr sieviete paskaidroja, ka viņu uzrādītās Dienvidāfrikas pases nav īstas, tajās ir norādīti nepareizi personas dati, un patiesībā viņa ir Kongo pilsone.

Sieviete Latvijas varasiestādēm skaidrojusi, ka viņa piedzimusi Kongo, bet vīra politisko problēmu dēļ bijusi spiesta doties bēgļu gaitas uz Dienvidāfriku. Pieteicējas vīrs bija žurnālists, kurš kādā rakstā atspoguļoja savus komentārus par cilvēkiem, kuri sadarbojās ar valsts prezidentu, un vēlāk šie cilvēki sāka draudēt pieteicējas vīram.

Sakarā ar minētajiem draudiem sievietes vīrs uz Dienvidāfriku izceļoja 2005.gadā, savukārt viņa kopā ar tobrīd jaunpiedzimušo meitu uz Dienvidāfriku izceļoja 2006. gadā. Dienvidāfrikā sievietei piedzima vēl divas meitas, un viņas ģimenes locekļiem Dienvidāfrikā piešķirts bēgļa statuss.

Dienvidāfrikā sieviete nejutās droši, vietējie iedzīvotāji pret iebraucējiem izturējās negatīvi un agresīvi, jo uzskatīja, ka iebraucēji atņem viņiem darbavietas. Situācija īpaši pasliktinājās 2016.gadā. Sieviete strādāja par manikīra meistari un vienreiz, apkalpojot klienti, sākās uzbrukums, no kura viņai izdevās paglābties, paslēpjoties tuvumā esošajā iepirkumu centrā. Toreiz sieviete vērsās policijā, bet nesaņēma nekādu palīdzību.

Savukārt 2019.gadā, kad sieviete bija ceļā uz citu pilsētu, mikroautobusa šoferis pēkšņi lika pasažieriem izkāpt ārā un tad viņus aplaupīja, atņemot telefonus, naudu un citas vērtīgas lietas.

Arī šajā reizē sieviete vērsās policijā, taču saņēma atbildi, ka palīdzība netiks sniegta, jo viņa ir ārzemniece un viņai vajadzētu sākt domāt par atgriešanos Kongo. Šī nedrošības sajūta un negatīvā attieksme, no kuras nebija iespējams izvairīties ne sabiedriskās vietās, ne mājās, bija iemesls, kāpēc sieviete kopā ar bērniem bija spiesta bēgt no Dienvidāfrikas.

Tāpat sieviete bija radušās problēmas ar vīru, kurš atteicās palīdzēt uzturēt viņu bērnus. Sieviete vērsās tiesā, lai saņemtu aizsardzību, bet arī šis apstāklis radīja viņai papildu grūtības Dienvidāfrikā.

2020.gada novembrī sieviete ar bērniem ar avioreisu no Dienvidāfrikas izceļoja uz Turciju, kur līdz 2021.gada sākumam uzturējās viesnīcā.

No Turcijas viņa tālāk ceļoja uz Ļvivu Ukrainā, bet nākamajā dienā atgriezās atpakaļ Turcijā un pēc dažām dienām izceļoja uz Kijivu, kur uzturējās līdz 2021.gada vasarai. 

No Kijivas sieviete ar avioreisu izceļoja uz Rīgu un plānoja tālāk doties uz Īriju, taču pieteicējai nezināmu iemeslu dēļ viņa un viņas nepilngadīgie bērni netika ielaisti lidmašīnā. Līdz ar to viņa ar bērniem bija spiesti vērsties pie robežsargiem ar lūgumu par patvēruma piešķiršanu Latvijā. Tāpat sieviete atzinusi, ka ceļošanai tika izmantotas pārvadātāja izsniegtās viltotas Dienvidāfrikas pilsoņu pases.

Ar PMLP lēmumu mātei un meitām atteikts piešķirt bēgļa un alternatīvo statusu Latvijā. Nepiekrītot iestādes lēmumam, ģimene vērsās ar pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā.

Tiesa uzdeva apmierināt ģimenes pieteikumu un nolēma uzdot PMLP viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas pieņemt lēmumu par alternatīvā statusa piešķiršanu visām četrām personām.