foto: LETA
Politologs: Krievija šobrīd virzās Ziemeļkorejas virzienā
Latvijas Universitātes profesors, politologs Juris Rozenvalds.
Politika
2022. gada 8. marts, 16:06

Politologs: Krievija šobrīd virzās Ziemeļkorejas virzienā

Jauns.lv

Latvijas Universitātes profesors, politologs Juris Rozenvalds intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) skaidro, ka Krievija mūsu acu priekšā ir pārvērtusies par totalitāru valsti, vienīgā iespēja kaut ko izmainīt ir vai nu militārā sakāve, vai nu galma apvērsums.

Politologs skaidroja, ka šajā sakarā var manīt zināmas pazīmes par to, ka Krievijas ekonomiskajā un birokrātiskajā elitē notiek šķelšanās. "Par to, vai Putinam tie tuvākie cilvēki var viņu kaut kā ietekmēt, nu, visi var redzēt sociālajos tīklos slaveno Drošības padomes sēdi un Putina attieksmi," LTV sacīja Rozenvalds. 

Vērtējot situāciju Krievijā, politologs sacīja: "Kopumā man nāk prātā slavenais teiciens par Napoleonu Bonapartu – tas ir vairāk nekā noziegums, tā ir kļūda. Likumsakarīga situācija, kad 20 gadus valda pār valsti un saņem informāciju mapītēs."

Tādējādi Krievijas līdera iebrukumu Ukrainā Rozenvalds vērtē kā "fatālu pārrēķināšanos". 

"Mīts par super modernu Krievijas armiju ir izgaisis, arī par Ukrainas armiju un īpaši par Ukrainas sabiedrības vienotības pakāpi.

Tā ir politiskas nācijas veidošanās un nostiprināšanās mūsu acu priekšā," norādīja politologs.

Savukārt jautājumā, vai un ko Putina rīcībā var ietekmēt NATO un Eiropas Savienībā, profesors skaidroja, ka ir jāņem vērā katras struktūras funkcijas. "NATO risina militāros jautājumus, līdz ar to militārie vadītāji spriež, pirmkārt, par risku militārai sadursmei ar Krieviju un kara paplašināšanos uz citām Eiropas Savienības (ES) valstīm. ES tie ir, pirmkārt, ekonomiski un humāni jautājumi. Jo lielāka ir NATO vilcināšanās, jo lielāka ir ES un ASV tieksme palīdzēt Ukrainai gan ar ieročiem, gan humanitāro palīdzību," vērtēja Rozenvalds.

Politologs sacīja, ka, viņaprāt, šobrīd tiek nolaists jauns "dzelzs priekškars" no Rietumiem sankciju veidā.

"Svarīgi, ka ne tikai sankcijas, bet arī Krievija ir kļuvusi toksiska, daudzas firmas aiziet, jo attiecības ar Krieviju ir liels sitiens reputācijai. Krievijai tā ir virzīšanās Ziemeļkorejas virzienā," piebilda politologs.

Cilvēki Krievijā steidzas izņemt skaidru naudu

Rietumvalstīm izslēdzot Krieviju no SWIFT maksājumu sistēmas un ieviešot sankcijas pret Krievijas centrālo banku, skaidras naudas pieprasījums valstī sasniedzis augstāko ...

gallery icon
15

Krievijas spēku radītais posts Ukrainā

Sociālajos tīklos sāk parādīties arvien vairāk foto un video no apdzīvotām vietām Ukrainā, kur pēc Krievijas veiktām apšaudēm iedzīvotājiem atklājas ...

gallery icon
39