foto: LETA
Sārts: Krievijas armija izrādījies "papīra tīģeris"
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts
Politika
2022. gada 3. marts, 22:36

Sārts: Krievijas armija izrādījies "papīra tīģeris"

Jauns.lv / LETA

Līdz ar Krievijas iebrukumu Ukrainā atklājies, ka šīs valsts armija, kas sevi pasniedza kā vienu no stiprākajām armijā pasaulē, nemaz tāda nav un drīzāk izskatās pēc "papīra tīģera", intervijā Latvijas Televīzijai sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Sārts atzina, ka Krievijas līderim Vladimiram Putinam ir vajadzīga kaut kāda uzvara Ukrainā, bet tā noteikti nebūs tāda, kādu sagaidīja Putins, rīkojot šo uzbrukumu.

Eksperts vērtēja, ka Putins dzīvo paralēlā pasaulē, jo viņa apkārtne ir pilna cilvēku, kuri nestāsta viņam patiesību, tā vietā sakot vien to, kas līderim patīk. Tas arī esot viens no iemesliem, kāpēc Krievijai nav tās cerēto sekmju uzsāktajā karā un kas kalpojis par iemeslu kļūdainiem lēmumiem.

"Es vienmēr biju skeptisks par Krievijas armijas militārajām spējam, bet viņi mani spēja pārsteigt - viņi ir vēl sliktāki," izteicās Sārts.

Sārts uzsvēra, ka pašlaik Krievijas armija sastopas ar apgādes grūtībām, kas ir viens no svarīgākajiem faktoriem, lai spētu turpināt karu. "Ir svarīga arī sistēma. Ja vadība ir korumpēta, tad nav brīnums, ka Krievijas armija ir tādā kara spējā, kādā ir," norādīja Sārts, papildinot, ka pašlaik Krievija liek uzsvaru uz karavīru skaitu, nevis taktiku.

"Es negribu būt pārlieku optimistisks, bet man grūti iedomāties, kā viņi spētu panākt visas Ukrainas ieņemšanu," piebilda Sārts.
Eksperts atkārtoti uzsvēra, ka pašlaik ir skaidrs, ka Baltijas valstis nenonāks Ukrainas situācijā, jo tās ir NATO dalībvalstis.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien aicināja Rietumus palielināt militāro palīdzību, brīdinot, ka Ukrainas krišanas gadījumā nākamās būs Baltijas valstis.

"Ja jums nav varas slēgt debesis, dodiet man lidmašīnas," preses konferencē pavēstīja Zelenskis. "Ja mūsu vairs nebūs, tad, nedod dievs, nākamās būs Latvija, Lietuva un Igaunija. Ticiet man."

Zelenskis pieprasījis izveidot "lidojumu aizlieguma zonu" virs Ukrainas teritorijas, uzsverot, ka paļaujas uz Rietumu palīdzību šajā jautājumā.

Viņš arī aicināja uz tiešām sarunām Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, norādot, ka tas ir vienīgais veids, kā izbeigt karu.

"Mēs neuzbrūkam Krievijai un neplānojam tai uzbrukt. Ko jūs gribat no mums? Pametiet mūsu zemi," sacīja Zelenskis. "Apsēdieties ar mani. Tikai ne 30 metru attālumā."

"Ir ļoti grūti pareģot, kā rīkosies Krievija turpmāk, bet ir skaidrs, ka uzbrūkot Latvijai, Krievijai būs jākaro ar NATO kopējiem spēkiem," ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Latvijas premjers uzsvēra, ka Latvija ir NATO dalībvalsts jau 18 gadus, līdz ar ko mūsu aizsardzības stāvoklis krasi atšķiras no Ukrainas situācijas.

Kariņš atzīmēja, ka Ukrainas pretošanās Krievijas armijai, kura skaitās viena no stiprākajām armijām pasaulē, ir apbrīnojama. Līdz ar ko karā ar visu NATO bloku Krievijai nebūtu izredzes gūt uzvaru.