Politika
2022. gada 28. februāris, 09:07

Sārts: Krievijas armijas ātru atkāpšanos no Ukrainas var panākt tikai krievu tauta

Jauns.lv / LETA

Pašreizējā situācijā Krievijas armijas ātru atkāpšanos no Ukrainas teritorijas var panākt tikai krievu tauta, uzskata NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" viņš vērtēja, ka Krievija pēc iebrukuma Ukrainā ir nonākusi strupceļā, par ko liecina arī tās ķeršanās pie kodolkara draudiem.

"Jau no sākuma bija skaidrs, ka, ja Ukrainai veiksies, tad Krievija vienā brīdī noteikti sāks žvadzināt savus kodolieročus, un, kā mēs redzam, Ukrainai tiešām veicās. Viņi [ukraiņi] ir pārsteiguši ne tikai pasauli, bet arī pašu [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu," komentēja Sārts.

Tomēr, vaicāts, kāda varētu būt iespējamā Krievijas atkāpšanās taktika, ja Ukrainas pārspēks turpināsies un Putins sapratīs, ka ir zaudējis, Sārts atzina, ka ātri to spētu panākt tikai krievu tauta. "Citus scenārijus, kā Putins varētu iziet ārā no situācijas, saglabājot seju un (..) saglabājot arī amatu, es daudz neredzu," sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors.

Eksperts atzīmēja, ka Krievijas vara ir ārkārtīgi satraukta par sabiedrībā valdošo noskaņojumu, jo krievu tautai ir ļoti grūti paskaidrot, ka ir pareizi uzbrukt un nogalināt ukraiņus, tieši tāpēc Krievija tagad mēģina vietējai sabiedrībai visiem iespējamiem spēkiem liegt piekļuvi objektīvai informācijai par Ukrainā patiesībā notiekošo.

"Protams, jo ilgāks laiks paiet, jo spriedze sabiedrībā aug. Protesti šobrīd tiek diezgan spēcīgi apslāpēti, bet, vienā mirklī tas sprādziens tur var notikt. Kad? To mums grūti pateikt," sacīja Sārts.

Jau ziņots, ka karā pret Ukrainu Putins devis pavēli Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšniekam Valērijam Gerasimovam un aizsardzības ministram Sergejam Šoigu izsludināt Krievijas atturēšanas spēkos jeb kodolspēkos īpašo kaujas dežūras režīmu.

Šī pavēle dota, tiekoties ar Gerasimovu un Šoigu.

"Vadošo NATO valstu augstākās amatpersonas pieļauj agresīvus izteikumus par mūsu valsti, tāpēc pavēlu aizsardzības ministram un Ģenerālštāba priekšniekam izsludināt Krievijas armijas atturēšanas spēkos īpašo kaujas dežūras režīmu," sacīja Putins.

Viņš arī minēja tādas nedraudzīgas rietumvalstu darbības kā neleģitīmas sankcijas ekonomikas jomā.

Stratēģiskie atturēšanas spēki, kā teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas mājaslapā, ir "Krievijas Federācijas Bruņoto spēku kaujas potenciāla pamats, kas domāti, lai atturētu agresiju pret Krievijas Federāciju un tās sabiedrotajiem, kā arī sagrautu agresoru karā ar dažādu ieroču veidu, arī kodolieroču, pielietošanu".

Krievijas tā dēvētie kodolčemodāni atrodas pie prezidenta, aizsardzības ministra un Ģenerālštāba priekšnieka. Tieši šie trīs cilvēki nule kā satikās, lai paziņotu par īpašo režīmu atturēšanas spēkos.

Čemodānu atslēgas ir pie virsniekiem operatoriem. Lai sāktu kodolkaru, pietiek aktivizēt divas no trim sistēmām, vēsta laikraksts "Novaja gazeta".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jaunākajiem notikumiem saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā seko līdzi Jauns.lv teksta tiešraidē.