foto: Valsts kanceleja.
Valdība apstiprina iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu
Sabiedrība
2022. gada 24. februāris, 15:51

Valdība apstiprina iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu

Jauns.lv / LETA

Valdība ceturtdien apstiprināja iespējamo ukraiņu bēgļu uzņemšanas plānu, tam gatavots īpašs likums, žurnālistus informēja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis pauda pārliecību, ka Saeima operatīvi apstiprinās šo likumu, lai varētu tiesiski noregulēt bēgļu uzturēšanos Latvijā.

Patlaban nav zināms, vai no Ukrainas ieradīsies bēgļi un kāds varētu būt to aptuvenais skaits, taču Iekšlietu ministrija lēš, ka Latvijā varētu ierasties aptuveni 10 000 personu. Patlaban paredzēts, ka bēgļu ierašanās gadījumā tos izvietotu viesnīcās, nevis kādās speciālās nometnēs. Tāpat daļa varētu mitināties pie radiem vai paziņām, ceturtdienas rītā paziņoja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

IeM arī iestājusies par to, ka potenciālajiem atbraucējiem Latvija izsniegtu humāno vīzu ar tiesībām strādāt Latvijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jau runājusi ar uzņēmējiem, tāpēc ministre cer, ka nebūs problēmas ukraiņu nodarbināšanai.

Jau ziņots, ka nepieciešamības gadījumā apmaksājot izdevumus par izmitināšanu viesnīcās, rosinot pabalstu izmaksu un citus pasākumus iespējamo Ukrainas bēgļu uzņemšanai, Latvija varētu atvēlēt līdz 34,7 miljoniem eiro.

Pasākumu plānā uzņemšanas fāzē personu izmitināšana un ēdināšana paredzēta viesnīcās, viesu mājās, mājsaimniecībās, neveidojot alternatīvas izmitināšanas vietas, piemēram, sporta centros vai skolās.

Personu izmitināšanas koordinācijā tiks iesaistītas pašvaldības un pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas. Neatliekamo medicīnisko palīdzību nodrošinās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, savukārt ambulatoro veselības aprūpi - Nacionālais veselības dienests un ārstniecības iestādes.

Izmitināšanas fāzē paredzēta sociālo pakalpojumu nodrošināšana, bērnu ievietošana izglītības iestādēs. Gadījumā, ja valsts spējas uzņemt un izmitināt no Ukrainas masveidā ieradušās personas būs nepietiekošas, tiks pieprasīta starptautiskā palīdzība un atbalsts. Pasākumu plānā iekļautos pasākumus koordinēs un nepieciešamības gadījumā papildus pasākumus noteiks Valsts civilās aizsardzības plānā atrunātais Civilās aizsardzības operacionālais vadības centrs, kuru vadīs Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs.

Plāna izpildi nodrošinās atbildīgās ministrijas, to padotībā esošās iestādes, pašvaldības, komersanti, kā arī atbalsta sniegšanā paredzēts iesaistīt nevalstiskās un citas organizācijas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās