foto: Zane Bitere/LETA
"Rīgas siltums" līdz 2030. gadam plāno saražot līdz 90% siltumenerģijas no atjaunojamiem energoresursiem
Runā Rīga
2022. gada 24. februāris, 14:27

"Rīgas siltums" līdz 2030. gadam plāno saražot līdz 90% siltumenerģijas no atjaunojamiem energoresursiem

Jauns.lv / LETA

"Rīgas siltums" līdz 2030. gadam palielinās "zaļās enerģijas" ražošanu no pašreizējiem 50% līdz 90%, informēja uzņēmumā.

Plānots, ka pieaugs arī atjaunojamo energoresursu izmantošana Rīgā kopumā.

Kā norāda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis, jau pašlaik, pēc divu jauno biokurināmā katlumāju "Imanta" un "Daugavgrīva" nodošanas ekspluatācijā, uzņēmuma kurināmā bilancē 50% siltuma tiek saražots, izmantojot atjaunojamos energoresursus. 

Apjoma ziņā tas ir aptuveni tik, cik šķeldas kopā patērē Jelgava, Liepāja un Ventspils. Vēl pirms gada "Rīgas siltuma" kurināmā bilancē "zaļā enerģija" bija ap 30%. 

Izmantojot atjaunojamos energoresursus, ik gadu tiek radīts par 42 465 tonnu mazāk oglekļa dioksīda (CO2) emisiju. Tas ir līdzvērtīgs emisiju apjomam, ko rada 8500 vieglās automašīnas, nobraucot katra 20 000 kilometru gadā.

Lai īstenotu Eiropas, Latvijas "zaļā kursa" pamatnostādnes, kā arī sasniegtu Rīgas klimatneitrālas pilsētas statusu 2030. gadā, "Rīgas siltums" plāno realizēt projektus, izbūvējot jaunus biokurināmā siltumavotus, paplašinot lielas jaudas siltumsūkņu izmantošanu gan no katliem aizejošo dūmgāzu, gan apkārtējās vides zema potenciāla siltumenerģijas utilizācijai, informē "Rīgas siltums".

Viens no uzņēmuma attīstības virzieniem ir arī siltumenerģijas piegādes zonas paplašināšana. Inovatīvās bezemisiju tehnoloģijas neradīs CO2 emisijas un mazinās siltumapgādes ietekmi uz vidi, kā arī varētu palīdzēt stabilizēt siltuma cenas.

Lai arī pieejamās tehnoloģijas pašlaik neļauj pilnībā atteikties no dabasgāzes kā kurināmā, tomēr siltumapgādes uzņēmums cieši sadarbojas ar augstskolām, zinātniekiem un vērtē inovatīvas tehnoloģijas un tendences pasaulē, kas aizvien veicinās siltuma saražošanu videi draudzīgā veidā.

Uzņēmums gan norāda, ka saražo tikai 30% Rīgai nepieciešamā siltuma, savukārt aptuveni 70% siltuma tiek iepirkts. Lielākais siltuma piegādātājs ir AS "Latvenergo".

Kā ziņots, "Rīgas siltuma" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2019. gada 1. oktobra līdz 2020. gada 30. septembrim, bija 151,874 miljoni eiro, kas ir par 2,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieaugusi 11,6 reizes - līdz 15,6 miljoniem eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānijas kapitālā 49% pieder Rīgas domei, 48,99% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Enerģijas risinājumi. RIX", bet AS "Latvenergo" pieder 0,005% akciju.