foto: unsplash.com
Pēdējās nedēļās Latvijā novērota paaugstināta kiberuzbrukumu aktivitāte
Lai rūpētos par drošību un nodrošinātu papildu aizsardzību, sabiedrība aicināta izmantot divu faktoru autentifikāciju visur, kur vien tas ir iespējams - sociālo tīklu kontiem, e-pastam un citiem resursiem.
Sabiedrība
2022. gada 24. februāris, 14:23

Pēdējās nedēļās Latvijā novērota paaugstināta kiberuzbrukumu aktivitāte

Jauns.lv / LETA

Latvijā pēdējās nedēļās ir novērota paaugstināta kiberuzbrukumu aktivitāte, tostarp atklāti vairāki sekmīgi uzbrukumi, kam nav bijušas būtiskas sekas, atzina informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Viņa atzīmēja, ka šobrīd nav pieejama vienota statistika, jo novērotie uzbrukumi atšķiras - tā ir gan pastiprināta taustīšanās un vājo vietu meklēšana Latvijas IT sistēmās, gan arī atsevišķi incidenti, kur jūtama kaimiņvalsts ietekme.

"Latvijā atrodas vairākas ar Ukrainu saistītas organizācijas un pastāv augsts risks, ka turpināsies mērķēti uzbrukumi, tostarp šādām organizācijām. Ņemot vērā šī brīža situāciju un plašsaziņas līdzekļos izskanējušās ziņas, uzbrukumu skaits varētu turpināt pieaugt," uzsvēra Kaškina.

Vienlaikus viņa pauda pārliecību, ka "Cert.lv" ir maksimāli sagatavojusies uzbrukumu skaita pieaugumam, tostarp nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīti aptuveni 100 Latvijas Zemessardzes kiberaizsardzības vienības speciālistu.

"Jāsaprot, ka Latvija nav galvenais mērķis uzbrukumiem, tomēr jārēķinās, ka tie ir saasinājušies. Iedzīvotājiem jāsaglabā modrība un jāuzmanās no viltus ziņām par uzbrukumiem Ukrainā, kas var vest uz inficētam lapām," uzsvēra Kaškina.

Lai rūpētos par drošību un nodrošinātu papildu aizsardzību, Kaškina aicina sabiedrību izmantot divu faktoru autentifikāciju visur, kur vien tas ir iespējams - sociālo tīklu kontiem, e-pastam un citiem resursiem. Savukārt iestādēm ir jābūt paaugstinātā gatavībā strādāt uzbrukuma draudu gadījumā. Jāseko līdzi indikatoriem, kas varētu norādīt uz uzbrukuma draudiem, lai pēc iespējas ātrāk tos pamanītu un spētu novērst.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.