Alma Firsta Kuldīgā nosvin savu 102. dzimšanas dienu

Kuldīgas slimnīcas Sociālās aprūpes nodaļā jeb tā dēvētajā Senioru mājā dzīvojošā Alma Firsta ceturtdien, 17. februārī, nosvinēja 102. dzimšanas dienu. ...

gallery icon
9
Novadu ziņas
2022. gada 19. februāris, 05:13

FOTO: kuldīdzniece Alma Firsta nosvin 102. dzimšanas dienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kuldīgas slimnīcas Sociālās aprūpes nodaļā jeb tā dēvētajā Senioru mājā dzīvojošā Alma Firsta ceturtdien, 17. februārī, nosvinēja savu 102. dzimšanas dienu. Cienījamā kundze šajā aprūpes nodaļā dzīvo jau kopš 2019. gada, un tur viņa ir sagaidījusi gan 100., gan 101.dzimšanas dienu.

Jubilāri bija ieradušies sveikt gan slimnīcas, gan pašvaldības pārstāvji. Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Agris Rozenfelds, galvenā ārste Agate Zīverte un aprūpes nodaļas darbinieki Almai Firstai vēlēja veselību, mundrumu un piedzīvot vēl daudz priecīgu mirkļu! Lai vienmēr būtu silti, dāvanā no Kuldīgas slimnīcas jubilāre saņēma košu mohēras plecu lakatu, kas noderēs vēsākos brīžos. Sarunā ar Kuldīgas novada mēri Ingu Bērziņu jubilāre pastāstīja par savu dzimto pusi, dalījās iespaidos par savu ikdienu.

foto: Kuldīgas slimnīca
Alma Firsta nosvinējusi savu 102. dzimšanas dienu.

Nodaļas kolektīvs Almai bija uzklājis svētku galdu un sagādājis dzimšanas dienas torti. Pati jubilāre jutās mundra, labprāt dalījās stāstos un jokoja par savu gadu skaitu. Ikdienā Alma labprātāk laiku pavada savā istabā, klausoties radio, bet viņai patīk arī aprunāties un satikties ar citiem. “Kad nesanāk ne ar vienu aprunāties, ir skumji un garlaicīgi,” viņa saka.

Senioru mājas kolektīvs par jubilāri teic tos atzinīgākos vārdus: viņa joprojām ir žiperīga, pa reizei pajoko par dzīvi un dalās atmiņu stāstos. Viņas mūžs nav bijis viegls – piedzīvoti dažādi laiki, arī smagi zaudējumi, tomēr viņas gaišā seja aizvien pauž dzīvesprieku! 

Almas kundze dzīvojusi un augusi Saldū, kuplā ģimenē ar septiņiem brāļiem. Dzīvē bijuši dažādi līkloči, taču svarīgākais vienmēr bijis darbs, kas sagādājis mierinājumu. Bērnībā gājusi ganos, pēcāk darīti daudzi smagi darbi, pat mežā iets. Taču bērni pratuši ne tikai smagi strādāt, bet arī blēņoties un svinēt svētkus – ar skaistiem pantiņiem pie Ziemassvētku eglītes pelnītas dāvanas. Vēl Almas kundzei patikušas zaļumballes un padevies kacināt puišus. Pirmo lielo mīlu paņēmis karš, par ko Almas kundze ilgi skumusi. Ar vīru apprecējās 25 gadu vecumā un visu savu kopdzīvi abi pavadījuši Auces novada Ukru pagastā, jau vēlāk viņa pārcēlusies uz Kuldīgu.

Kuldīgas laikraksts “Kurzemnieks” citē jubilāres atbildi uz jautājumu – kā nodzīvot tik ilgu un raženu mūžu: “Es jums pateikšu – smagi strādāt un galvu nepiepumpēt skolām!”

Alma Firsta pirms diviem gadiem: 100. dzimšanas diena:

Arī Jauns.lv Almas kundzei vēl stipru veselību un daudz košu brīžu, gaidot pavasari!

Jāpiebilst, ka pašreizējās jubilāres mājas - Kuldīgas slimnīca - ir viena no astoņām slimnīcām Latvijā, kuras struktūrā ir sociālais pakalpojums – nodaļa, kas sniedz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu, vienkāršāk saukta – Senioru māja. Tajā mājvieta paredzēta 50 pensijas vecuma personām un personām ar fiziskiem funkcionālajiem traucējumiem. Iemītnieki ir nodrošināti ar visu sadzīvei nepieciešamo, saņem aprūpētāju sniegto atbalstu un veselības aprūpi. Nodaļā ir moderna un mājīga vide.