foto: LETA
Aizdomās par vakcinācijas sertifikātu iegūšanu viltus ceļā no amata atstādināti divi policisti
Sabiedrība
2022. gada 27. janvāris, 21:22

Aizdomās par vakcinācijas sertifikātu iegūšanu viltus ceļā no amata atstādināti divi policisti

Jauns.lv / LETA

Aizdomās par vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu iegūšanu viltus ceļā Dobelē no amata atstādināti divi policisti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizdomas, ka Valsts policijas (VP) Dobeles iecirknī diviem policistiem, ir negodīgā ceļā iegūti vakcinācijas sertifikāti, izteikuši viņu kolēģi citā kriminālprocesā, ceturtdien vēsta "TV3 Ziņas".

Zemgales reģionā tiek veikta izmeklēšana par vakcinācijas fakta viltošanu, un, pētot, kuriem cilvēkiem šis pakalpojums sniegts, sarakstā starp daudziem vārdiem tika atrasti divi policisti.

To uzzinot, VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Lauris Arājs rīkojies nekavējoties, un abas valsts amatpersonas atstādinātas no amata pienākumu pildīšanas, lai nebūtu nekādu šaubu ēnu par procesa iespējamo ietekmēšanu.

"Primārais bija viņus maksimāli ātri norobežot, ja šādas aizdomas pastāv. Nekādā gadījumā nevarēju pieļaut, ka viņi turpina strādāt kopā ar citiem kolēģiem. Ja tā ir patiesība un tas pilnā apmērā pierādīsies, tas nav nekādā veidā savienojams ar dienestu Valsts policijā. Viņi arī apdraud kolēģus un sabiedrību," situāciju skaidrojis Arājs.

Kurš un kur šo vakcinācijas fakta viltošanu veicis, lai policisti iegūtu sertifikātu, izmeklēšanas interesēs neatklāj ne Valsts policijas vadība, ne Iekšlietu ministrijas pakļautībā esošais Iekšējās drošības birojs. Tāpat netiek arī atklāts, par cik seniem notikumiem ir runa.

Iekšējās drošības birojs "TV3 Ziņām" apstiprinājis, ka pēc piekritības no Valsts policijas ir saņēmis kriminālprocesu par iespējamu policijas amatpersonu pretlikumīgu rīcību saistībā ar vakcinācijas sertifikātiem, tomēr, ņemot vērā, ka kriminālprocess ir izmeklēšanas stadijā, birojs izmeklēšanas interesēs plašākus komentārus pašlaik nevarot sniegt.

Valsts policija janvāra sākumā apliecināja, ka tobrīd policijas lietvedībā bija 52 kriminālprocesi un 76 resoriskās pārbaudes saistībā ar fiktīvu vakcināciju un sertifikātu viltošanu.

Tāpat viens kriminālprocess ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā.

Abām iestādēm aizdomas par vairākiem simtiem personu, kas, iespējams, ieguvušas vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu bez vakcinācijas.

LETA apkopotā informācija par līdz šim publiski atklātajiem kriminālprocesiem liecina, ka šajās lietās kopš pagājušā gada augusta kopumā figurē vismaz 15 veselības nozares jomas darbinieki.

Pirmo reizi policija publiski par pirmajām aizturēšanām paziņoja pagājušā gada augustā.

Papildus viens mediķis kopš vasaras jau ir saņēmis sodu. Pērn rudenī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras piemērojusi 1500 eiro naudas sodu kādai medicīnas māsai par to, ka viņa viltoja nosūtījuma dokumentu negatīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šo lietu pirms nodošanas kriminālvajāšanai izmeklēja KNAB.