foto: Edijs Pālens/LETA
Liepājā iztiesāta trubā pūšanas lieta, mistiskie Stopiņu šoferīši, grūst Baldones skola: kriminālā province
Pirms nedēļas Stopiņu pagastā braukājušas vairākas vieglās automašīnas, kuras izraisīja Ropažu pašvaldības policijas pastiprinātu interesi.
112
2022. gada 22. janvāris, 06:21

Liepājā iztiesāta trubā pūšanas lieta, mistiskie Stopiņu šoferīši, grūst Baldones skola: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Stopiņu pagastā pāris dienu laikā pašvaldības policija “sašņorējusi” aizdomīgus šoferīšus, kuri mistiskā reibumā braukalējuši pa Pierīgas ceļiem. Viens iebraucis kādas privātmājas sētās, bet otrs vadājis mistisku ierīci ar vairākām antenām. Savukārt Liepājā beidzot iztiesāta pilsētā ievērību izpelnījusies “trubā pūšanas lieta”, kurā bija iesaistīti nu jau bijušie policisti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nedienas arī Zemgales pusē: Baldonē slēgts viens no vidusskolas korpusiem, jo sākusi ļodzīties lielās aktu zāles grīda, bet baušķeniekiem nu nāksies pierast pie lielākas tumsas. Savukārt Tukuma grāmatnīcas pārdevējas nevar vien nobrīnīties par antivakseru izdarībām.

Demolē “Zvaigznes” grāmatnīcu: QR kods uz autobusa biļetes, svaida grāmatas

foto: Edijs Pālens/LETA
Apgāda “Zvaigzne ABC” saimniecei Vijai Kilblokai būtu jādomā par grāmatnīcu darbinieku kovidlaika stāstu apkalpojumu. Iznāktu īsts bestsellers!

Ārkārtējās situācijas uzliktie ierobežojumi un vakcinācijas sertifikāta uzrādīšana tirdzniecības vietās teju visiem Latvijas veikalniekiem sagādājusi nepatīkamus brīžus, kurus viņiem likuši izbaudīt nevakcinētie pircēji, kuri par varītēm mēģinājuši iekļūt “zaļajos” veikalos. Par ne visai patīkamiem kurioziem, kurus nācies piedzīvot “Zvaigznes ABC” grāmatnīcas pārdevējām, laikrakstam “Neatkarīgās Tukuma Ziņas” pastāstījusi veikala vadītāja Ilze Cērpiņa:
 
“Tas nav tik daudz fiziski smagi, kā psiholoģiski, jo pie mums ienāk arī tādi cilvēki, kas neizturas diez ko jauki – visa viņu neapmierinātība, “samazgas” jāuzņem mums.

Gadījumi ir dažādi. Tā vienu dienu mums piedāvāja noskanēt autobusa biļeti un tā – tik tiešām nopietni! – cilvēks apgalvoja, ka viņam QR kods ir uz biļetes. Bija gadījums, kad kāds klients mums lika uzrakstīt uz papīra, ka mēs atsakāmies viņu bez QR koda apkalpot. To viņš mums pavēlēja skaļā balsī un vēl, ejot ārā, pusplauktu ar grāmatām apgāza. Ir briesmīgi!... Bet prieks, ka tomēr lielākā daļa cilvēku apzinās esošo situāciju un ir pieklājīgi.”

Stopiņos aiztur aizdomīgus šoferīšus, kuri auto vada reibumā un bez tiesībām

Pagājušās nedēļas brīvdienās visnotaļ raibi gāja Ropažu novada pašvaldības policistiem, kuri gan sestdien, gan svētdien pavisam netālu no Rīgas robežas – Stopiņos aizturēja visnotaļ kriminālus autovadītājus:

* Novada pašvaldības policija pagājušās nedēļas sestdienas vakarā Stopiņu pagastā aizturēja kādu visnotaļ “varonīgu” šoferi, kurš ne tikai izdemolēja pagastu, bet pie stūres bija sēdies arī mistiska reibuma stāvoklī. Novada vietvara informē:

“15. janvāra vakarā Ropažu novada pašvaldības policijā tika saņemta informācija par šoferi, kurš, iespējams, atrodoties apreibinošo vielu reibuma stāvoklī, izraisījis autoavāriju, pametis transportlīdzekli un cenšas pamest arī notikuma vietu. Notikuma aculiecinieks vainīgo personu centās aizturēt.
 
Nekavējoties reaģējot uz izsaukumu, tika precizēta notikuma atrašanās vieta, kā arī saņemts apstiprinājums, ka aculiecinieks vainīgo personu ir aizturējis. 

Ierodoties notikuma vietā, pašvaldības policijas darbinieki sastapa aculiecinieku, kurš norādīja uz vainīgo personu un transportlīdzekli, ar kuru tika izraisīta autoavārija, kuras rezultātā ir sabojāts privātīpašums, sagāzta privātīpašuma sēta un nolauzta ceļazīme. 

Aizturētās persona uzvedība nepārprotami liecināja par stipru reibuma stāvokli, taču alkoholam raksturīgā smaka izelpā nebija jūtama. Persona tika aizturēta notikušā sīkākai apstākļu noskaidrošanai.”

* Savukārt svētdien, 16. janvārī, neilgi pirms pusnakts tajā pašā Stopiņu pagastā pašvaldības policisti meža malā pamanīja aizdomīgu, melnas krāsas BMW markas automašīnu ar ieslēgtu dzinēju, bet bez autovadītāja.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Policisti automašīnu sāka pārbaudīt, un tikmēr no meža iznāca persona, ar kuru veicot pārrunas, tika konstatēts, ka viņa ir vadījusi minēto transporta līdzekli bez vadītāja apliecības.

Veicot transportlīdzekļa apskati un pārbaudi, tajā tika pamanītas divas Krievijas Federācijas automašīnas numurzīmes, tumšas krāsas ierīce ar vairākām antenām, liela izmēra knaibles un darba cimdi, kā arī kaste ar zilas krāsas gumijas cimdiem. Savukārt personas somā atradās dažādas tabletes un balts plastmasas trauks, kurā atradās balta pulverveida viela. 

Policijas darbinieki veica personas aizturēšanu, uz notikuma vietu tika izsaukti Valsts policijas darbinieki.”

Draud sabrukt Baldones vidusskola

foto: Evija Trifanova/LETA
Baldones vidusskolā mācību procesu ietekmē ne tikai koronavīruss, bet arī nestabilā aktu zāles grīda.

Ķekavas novada pašvaldība informē, ka uz laiku ir slēgta Baldones vidusskolas aktu zāle un trīs mācību klases zem tās: “Pašvaldība ir saņēmusi speciālistu atzinumu, ka Baldones vidusskolas aktu zāles grīdai nav atbilstošas nestspējas, tādēļ pašvaldība lēmusi, ka skolēnu un pedagogu drošības dēļ tiks slēgts viens skolas mācību korpuss – otrā stāva aktu zāle un zem tās esošās trīs mācību klases ar gaiteni.”

Pēc pašvaldības ierosinājuma veikts Baldones vidusskolas aktu zāles apsekojums, kurā konstatēts, ka zāles grīdai nav atbilstošas nestspējas, lai nodrošinātu drošu mācību procesu. Līdz ar to pieņemts lēmums uz laiku slēgt Baldones vidusskolas aktu zāli, trīs mācību klases, savienojošo gaiteni un pagrabstāva garderobes. Šobrīd skolas vadība un pašvaldības speciālisti aktīvi meklē risinājumus, kā nodrošināt veiksmīgu izglītības procesu un pārplānot skolēnu mācību telpu izvietojumu. Speciālisti informē, ka pārējā skolas daļā atrasties un mācīties ir pilnīgi droši.

Bauskā iestājas tumsas laikmets

foto: Bauskas novada pašvaldība
Nespējot tikt galā ar lielajiem elektrības rēķiniem, pašvaldības viena pēc otras lemj par ielu apgaismojuma atslēgšanu nakts stundās. Nu par to lēmusi arī Bauskas novada vietvara.

Aizvien krasāk debesīs kāpjot elektrības cenai, jau vairākas pašvaldības pieņēmušas lēmumu vēlās vakara un nakts stundās, kad uz ielām ir pamazāk cilvēku, samazināt vai vispār izslēgt ielu apgaismojumu. Šādu lēmumu jau pieņēmušas Ādažu un Mārupes novada domes, par to prāto Kuldīgas pusē. Nu šādu lēmumu pieņēmusi arī Bauskas novada dome. Pašvaldība sociālojos tīklos publicējusi paziņojumu, kurā baušķeniekus aicina nesatraukties par tumsas laikmeta iestāšanos:

“No 14.janvāra daļā Bauskas pilsētas ielu apgaismojums automātiski izslēgsies pulksten 22.30. Aicinām iedzīvotājus nesatraukties un bez vajadzības neziņot par nedegošiem ielu apgaismojuma ķermeņiem.”

Bijušajam policistam piespriež 160 piespiedu darba stundu

foto: Edijs Pālens/LETA
Pēc vairāk nekā diviem gadiem Kurzemes tiesa beidzot pasludinājusi spriedumu “trubā pūšanas lietā”.

Kurzemes rajona tiesā Liepājā iztiesāta pilsētā rezonansi ieguvusī tā sauktā “trubā pūšanas lietā”, kurā uz apsūdzēto sola sēdās nu jau bijušais policists Andis Rozenbergs par dienesta viltošanu saistībā ar ceļu satiksmes negadījumu, kuru izraisīja viņa kolēģis Gints Beltiņš, iespējams, būdams alkohola reibumā. Tiesa apmierināja prokurora pieprasīto sodu un Rozenbergam piesprieda 160 stundas piespiedu darba.

Tiesa Rozenbergu atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā 2019. gada 1. oktobrī, konstatējot, ka viņš, būdams valsts amatpersona, pildot savus dienesta pienākumus, viltoja dokumentu, proti, nolūkā nefiksēt ceļu satiksmes negadījuma izraisītāja Beltiņa alkohola koncentrāciju izelpojamā gaisā pats veica pūtienu alkometrā, iegūstot mērījuma rādījumu nulle promiles, tiesas sēdi atreferē laikraksts “Kurzemes Vārds”.

Pēc tam Rozenbergs noformēja alkometra izdruku un norādīja tajā patiesībai neatbilstošu informāciju, ka alkohola koncentrācijas izelpojamā gaisā pārbaude veikta Beltiņam.

“Kurzemes Vārds” rakstīja, ka 2019. gada 1. oktobra vakarā Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas kārtībnieks Beltiņš, kuram todien bijusi brīvdiena, ap pulksten 20.20, braucot ar automašīnu ”BMW 523”, Eduarda Tisē ielā izraisīja sadursmi, sabojājot stāvēšanai novietotus “Audi A4” un “Volvo V70”.

Liecinieki, kuri pēc negadījuma piesteidzās pie Beltiņa, liecinājuši, ka viņš bijis manāmā alkohola reibumā – automašīnas salonā bijis spēcīgs alkohola smārds, bet avārijas izraisītājs knapi spējis parunāt, viņa acis bijušas glāžainas. Negadījuma vietā ieradušies vairāki policisti, tostarp Beltiņa tiešais priekšnieks.

Policijas dienesta automašīnu videoierakstos dzirdamas policistu un avārijas izraisītāja sarunas, to skaitā frāze: “Tu nevari iepūst trubā?”

Beltiņš aizvests mājās, bet pēc tam videoierakstā dzirdams, ka policijas dienesta automašīnā atskan alkometra pīkstiens. Tas ļāvis secināt, ka alkometra izdrukā fiksētais rezultāts nepieder Beltiņam, bet gan citam policistam – Rozenbergam, kurš, Beltiņa vietā iepūtis alkometrā.

Policijā notikusi dienesta izmeklēšana, un ar policijas priekšnieka 2019. gada 3. decembra lēmumu Beltiņam piemērots disciplinārsods – atvaļināšana no dienesta. Tikmēr pret Rozenbergu tika uzsākts kriminālprocess par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu. Pērn augusta beigās, kad lieta jau bija nonākusi tiesā, Rozenbergs no dienesta policijā, kur nostrādājis vairāk nekā 20 gadus, atvaļinājās.