foto: Ieva Čīka/LETA
Politologs: pēc nemieriem Kazahstānā būtiskas pārmaiņas valstī nav gaidāmas
Politologs Ojārs Skudra.
Politika
2022. gada 12. janvāris, 09:46

Politologs: pēc nemieriem Kazahstānā būtiskas pārmaiņas valstī nav gaidāmas

Jauns.lv / LETA

Spriežot pēc Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva uzvedības, pēc nemieriem Kazahstānā nekādas būtiskas un ilgtermiņa pārmaiņas valstī nav gaidāmas, aģentūrai LETA sacīja politologs Ojārs Skudra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ilgtermiņa sekas pēc uzplaukušajiem nemieriem varētu rasties valsts administratīvajā un birokrātiskajā aparātā, kā arī drošību dienestu darbībā, uzsver Skudra, papildinot, ka Kazahstānas drošību dienestu darbā jau pašlaik norisinās kadru izvērtēšana un "tīrīšana".

Tāpat uz to, ka pārmaiņas valstī nav gaidāmas, norāda arī Krievijas spēku izvešana no valsts, ja tas tiešām notiek. Tad šie nemieri ir vērtējami kā elites aprindu savstarpējo rēķinu kārtošana, jo valsts ir ļoti bagāta ar daudziem vērtīgiem dabas resursiem, uzskata Skudra.

Politologs pauž, ka informatīvajā telpā joprojām virmo viena neskaidrība, proti, kur pašlaik atrodas Kazahstānas eksprezidents Nursultans Nazarbajevs. Pēc viņa paustā, vēlāk varēs izdarīt secinājumus, vai pats Nazarbajevs, vai arī viņa "klans" ir saistīts ar izraisītajiem nemieriem.

Tāpat Kazahstānu kopumā atbalsta Ķīna, Krievija un Turcija, kā arī valstī ir liels ASV kapitāls, kas norāda, ka vairākiem spēlētājiem nav izdevīgi un vajadzīgi masu nemieri vai krasas varas pārmaiņas.

Vienlakus Skudra norāda, ka vairāki eksperti neuzskata nemierus par nebūtiskiem un pauž, ka pārmaiņas var būtiski ietekmēt valsti.

Jau vēstīts, ka Tokajevs pirmdien paziņojis, ka aiz nekārtībām Kazahstānā stāv kaujinieki no Vidusāzijas, Afganistānas un Tuvajiem Austrumiem.

Kazahstānā pagājušajā nedēļā notika bezprecedenta protesti, kas dažkārt pārauga nekārtībās un vardarbībā. Tokajevs dramatiskos notikums valstī nodēvēja par "valsts apvērsuma mēģinājumu" un teroraktu.

"Man nav šaubu, ka tas bija terorakts," telefonsarunā ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu sacīja Tokajevs.

Viņš sacīja, ka uzbrukums bijis labi noorganizēts un tajā piedalījušies ārvalstu kaujinieki no Vidusāzijas valstīm, Afganistānas un Tuvajiem Austrumiem.

Tokajevs apsūdzēja kaujiniekus mēģinājumos radīt "kontrolēta haosa zonu", lai sagrābtu varu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās