foto: LETA
Rosina ieceļotājiem Covid-19 testa veikšanu pirms ielidošanas prasīt no vēl vairākām valstīm
Starptautiskā lidosta "Rīga".
Sabiedrība
2022. gada 5. janvāris, 18:26

Rosina ieceļotājiem Covid-19 testa veikšanu pirms ielidošanas prasīt no vēl vairākām valstīm

Jauns.lv / LETA

Veselības ministrija (VM) rosina Covid-19 testa veikšanu pirms ielidošanas prasīt arī no Spānijas, Francijas, Itālijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), liecina satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP) ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Testus arī turpmāk, tāpat kā pašlaik, plānots prasīt, valstī ieceļojot no Dānijas, Lielbritānijas un Zviedrijas.

Tikmēr obligāta testa prasību paredzēts atcelt ieceļotājiem no Beļģijas, Īrijas, Norvēģijas, Vācijas un Krievijas, vēsta Linkaits.

Ministra sniegtā informācija liecina, ka, izvēloties konkrētās valstis, VM vērtējusi saslimstības rādītājus. Prasība par jaunajām valstīm varētu būt spēkā no 12.janvāra un visām sarakstā esošajām valstīm tikt noteikta līdz 23.janvārim.

Tāpat kā iepriekš, arī līdz 23.janvārim, VM rosina par derīgiem atzīt pēdējo 72 stundu laikā veiktu RNS testu vai pēdējo 48 stundu laikā veiktu antigēna testu, un testa rezultāts ir negatīvs, kas jāuzrāda pirms iekāpšanas transportlīdzeklī.

Atbildot Linkaita ieraksta "Twitter", veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) satiksmes ministram norādīja, ka izvēlētās valstis ir tās, no kurām Latvijā ievests visvairāk Covid-19 omikrona paveida gadījumu.

"Tāli, Tu man varētu vienkārši piezvanīt, ja nav skaidra epidloģika. (..) Tā nu mums iet tai visilgākajā valdībā Latvijas valsts vēsturē," raksta Pavļuts.

Kā ziņots, saskaņā ar pašreiz spēkā esošo redakciju rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kas pagaidām ir spēkā līdz 11.janvārim, negatīva Covid-19 testa rezultāts jāuzrāda, ieceļojot no Lielbritānijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Beļģijas, Īrijas, Vācijas un Krievijas.

Testi jāveic gan pret Covid-19 vakcinētām, gan nevakcinētām personām.

VM iepriekš norādīja, šāda prasība nepieciešama, ņemot vērā omikrona varianta izplatību Eiropas valstīs un Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumus.