foto: Pixabay.com
Latvijā līdz šim visās ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās kopumā atradušies 20 ar Covid-19 inficējušies klienti
Sabiedrība
2022. gada 4. janvāris, 23:14

Latvijā līdz šim visās ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās kopumā atradušies 20 ar Covid-19 inficējušies klienti

Jauns.lv / LETA

Līdz pirmdienai Latvijā visās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās neatkarīgi no dibinātāja kopumā bija 20 ar Covid-19 inficējušies klienti, tostarp, ilgstoši slimojošie klienti, aģentūra LETA noskaidroja Labklājības ministrijā (LM).

Atbilstoši institūciju iesniegtajām atskaitēm, uz 1.janvāri kopā sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādēs ar Covid-19 bija inficējušies 15 darbinieki, tostarp, ilgstoši slimojošie darbinieki.

Patlaban pamatavakcināciju kopā visās iestādēs ir saņēmuši 96% klientu un 97% darbinieku. Balstvakcināciju kopā visās iestādēs ir saņēmuši 43% klientu un 19% darbinieku.

Ņemot vērā, ka ar pagājušā gada 21.decembri tika noteikts jauns balstvakcinācijas algoritms, kas paredz veikt balstvakcināciju jau trīs mēnešus pēc pamatvakcinācijas, SAC tika lūgti atbilstoši jaunajam algoritmam precizēt to personu loku, kurām veicama balstvakcinācija un aktualizēt Nacionālā veselības dienesta (NVD) un Labklājības ministrijas (LM) kopīgi izstrādātajā tiešsaistes vietnē esošajā tabulā norādīto informāciju.

Attiecīgi šobrīd balstvakcinācijas process turpinās.
Kā uzsver ministrija, jautājums par vakcinācijas nozīmi Covid-19 ierobežošanā, vakcīnu iedarbību uz cilvēka organismu, vakcinācijas procesa norisi, pieteikšanos tās saņemšanai, balstvakcinācijas procesa organizāciju, Covid-19 omikrona paveida izplatības riskiem un citiem ar vakcināciju vai balstvakcināciju saistītiem jautājumiem ir pārrunāts arī LM organizētajos 13 tiešsaistes semināros SAC.

Lai atgādinātu par balstvakcinācijas nozīmi un veicamajām darbībām aizvadītā gada nogalē nosūtīta vēstule visu institūciju vadītājiem, kurā izteikts LM aicinājums institūciju vadītājiem iesaistīties balstvakcinācijas sekmēšanā.

Tāpat pērnā gada nogalē nosūtīta vēstule visām institūcijām un pašvaldībām, aicinot nekavējoties veikt balstvakcināciju, kā arī aicināt aktualizēt plānotos vakcinācijas datus, Nacionālā veselības dienesta un Labklājības ministrijas kopīgi izstrādātajā tiešsaistes vietnē.

Savukārt, lai sekmētu vakcināciju, ne vien institūcijās, bet arī citu sociālo pakalpojumu sniedzēju un nozarē strādājošo vidū, LM sagatavoja četrus video sižetus un vienu apvienoto video materiālu par vakcinācijas pret Covid-19 nozīmi sociālo pakalpojumu jomā. 

Jau ziņots, ka Salacgrīvā veco ļaužu mītnē "Sprīdīši" ar Covid-19 omikrona paveidu saslimuši visi 16 iemītnieki.
14 no klientiem ir vakcinēti pret Covid-19, savukārt divi ir kategoriski atteikušies no vakcinācijas.

Ziemassvētkos viens no klientiem bez atļaujas visu diennakti bija devies svinēt svētkus ārpus pansionāta. Viņam vienam no pirmajiem bija pozitīvs Covid-19 tests. Savukārt gada nogalē Covid-19 omikrona paveids tika atklāts arī vienai no aprūpētājām.

Latvijā pirmdien konstatēti 1628 jauni Covid-19 gadījumi un reģistrēti seši ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.
Pirmdien atklāto Covid-19 gadījumu skaits ir lielākais kopš pērnā gada 10.novembra, kad tika konstatēti 1689 inficēšanās gadījumi.