foto: Siguldas novada pašvaldība
Briest Vislatvijas kapsētu kari? Par sportošanu kapos jau saecējusies Siguldas pašvaldība un valsts
Viena no Siguldas novada nekropolēm, kurā ir aizliegts sportot.
Sabiedrība
2022. gada 11. janvāris, 06:14

Briest Vislatvijas kapsētu kari? Par sportošanu kapos jau saecējusies Siguldas pašvaldība un valsts

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nule izvērties strīds starp Siguldas novada pašvaldību un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par skriešanu, lēkāšanu, orientēšanos un visādi citādi aktīvu sportošanu kapsētās. Siguldieši saistošajos noteikumos grib ierakstīt, ka kapus nedrīkst izmantot sporta nodarbībām, bet ministrija teic, ka tas nav pieļaujams, jo tādā veidā tikšot “pazemināta kapsētas nozīmība Latvijas kultūrtelpā”.

Ja kapsētu nozīmību vērtējam pēc tā, vai tajās ir vai nav aizliegts sportot, tad jau gadu gadiem ir “degradētas” kapsētas daudzviet Latvijā – ne tikai Siguldā, bet arī Carnikavā, Ogrē, Jēkabpilī un droši vien arī citviet.

Atlētisms nekropolēs

foto: Vida Press
Latvijā sākušās nesaskaņas pašvaldības un atbildīgās ministrijas starpā par sporta aktivitātēm Siguldas novada kapsētās.

Sigulda nav vienīgā vietvara valstī, kura aizliegusi sportot, skriet, slēpot vai kā citādi fiziski aktīvi izpausties kapos. Ja šādu “uzbraucienu” no ministrijas piedzīvoja Sigulda, tad būtu tikai loģiski, ja pēc vienotiem principiem vērtētu arī pārējo Latvijas pašvaldību attieksmi pret nekropolēm. Tomēr līdz šim valsts mērogā šis jautājums nav aktualizēts. Piemēram, pirms četriem gadiem publicētajā Valsts kontroles apjomīgajā ziņojumā “Kapsētu saimniecība Latvijā” par sporta aktivitātēm nav bilsts ne vārda.

Pirms vairākiem gadiem kāds laikam ir izstrādājis vienu no kapsētas lietošanas noteikumu standartiem pašvaldību vajadzībām ar tajās nepieļaujamo darbību uzskaitījumu. Vienas pašvaldības tos papildinājušas, citas atkal saīsinājušas. Bet šo aizliegumu saraksts nav diez ko liels un ir visnotaļ saprotams: kapsētās aizliegts staidzināt suņus, bez kapu pārziņa atļaujas braukāt ar transportlīdzekļiem vai mainīt kapu vietu plānojumu, izmest atkritumus tam neparedzētā vietā un tamlīdzīgi. Vairāku pašvaldību kapsētu lietošanas noteikumu 8.2 punkts skan identiski: “Aizliegts kapsētas izmantot sporta nodarbībām.”

Šāds punkts ir ne tikai Siguldas, bet arī Ogres novada saistošajos noteikumos. Toties Carnikavas novada dome vēl pirms novada likvidācijas noteikumos pie sportošanas aizlieguma pierakstījusi arī slēpošanas liegumu. Savukārt Jēkabpils kapsētu noteikumos sportošanas aizliegums gan nebija noteikts, savukārt slēpot gan uz stingrāko bija aizliegts.

Izpētot kapsētu lietošanas noteikumus, Jauns.lv konstatēja, ka pārsvarā šādu sportošanas aizliegumu kapsētās noteikušas vienīgi tās pašvaldības, kurās aiz lielāko kapu žoga uzreiz atrodas aktīvās atpūtas zonas – pludmales, slēpošanas trases, dabas takas, stadioni… Pēc visa spriežot, vietējie tad ir manījuši, ka kāds kapsētā, iespējams, ieskrien vai ieslēpo.

Par šo noteikumu neievērošanu labākajā gadījumā draudēja brīdinājums vai sliktākajā - naudas sods līdz 50 eiro. Par to, ka kādam būtu piemērots naudas sods par sportošanu kapsētā gan nekas nav dzirdēts.

Ministrija aicina kapos nenoteikt aizliegumus

foto: Evija Trifanova/LETA
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uzskata, ka sporta nodarbību aizlieguma kapsētās noteikšana mazina “mūža māju” nozīmību Latvijas kultūrtelpā.

VARAM iepriekšējo ministru vadībā nebija nekādu problēmu šādus noteikumus apstiprināt, bet tagad, ministra Artūra Toma Pleša laikā, nu tā kļuvusi par problēmu, kas steidzīgi jārisina.

VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa Jauns.lv skaidro: “Ministrija neiebilst pret šādu aizliegumu. Ministrija Kapsētu uzturēšanas un lietošanas noteikumiem Siguldas novadā ir sniegusi pozitīvu atzinumu ar priekšlikumiem.

Sporta nodarbības kapsētā noteikti nav atbalstāmas, taču sporta aktivitāšu ierobežošanu var panākt citiem līdzekļiem. Ja sporta nodarbību organizēšana tiek noteikta noteikumos kā viens no aizliegumiem, tad būtu nosakāmi arī daudzi citi aizliegumi, jo sporta aktivitātes noteikti varētu nebūt vienīgās nevēlamās darbības kapos. Ministrijas ieskatā būtu juridiski korektāk precīzi norādīt, kādiem mērķiem un darbībām kapi drīkst tikt izmantoti. Tādēļ ministrija ieteica šo aizliegumu neminēt konkrētā normatīvā akta ietvaros, bet risināt brīdī, kad tiek skaņoti sporta pasākumi pašvaldībā. Ministrija neiebilst pret Siguldas lēmumu, bet izteica priekšlikumu juridiski korektākam risinājumam.”

Lēkāja pāri kapu kopiņām

foto: Siguldas novada pašvaldība
Viena no Siguldas novada nekropolēm, kurā ir aizliegts sportot.

Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sindija Brikmane Jauns.lv situāciju komentē: “2019. gadā Siguldas novada pašvaldība izstrādāja Kapsētu uzturēšanas un lietošanas noteikumus Siguldas novadā, kuros norādīja, ka kapsētas teritorijā nav atļauts staidzināt suņus un nodarboties ar sporta nodarbībām, jo iepriekš bija novērojumi, ka Siguldas intensīvo dažādu sporta sacensību laikā nomaldījušies sportisti izskrien caur kapiem, lecot pāri kapu kopiņām. Šos noteikumus 2019. gadā VARAM apstiprināja un viss bija kārtībā.

2021. gada decembrī mēs atjauninātos noteikumus, kas pielāgoti pēc administratīvi teritoriālās reformas un attiecināmi uz visu novadu, NEMAINOT aizlieguma formas, atkārtoti nosūtījām VARAM, uz ko pretī saņēmām aicinājumu pārskatīt šo formulējumu, lai nepazeminātu kapsētas nozīmi Latvijas kultūrtelpā. Pašvaldībai nav saprotams, kas pa šiem pāris gadiem mainījies VARAM uzskatos un kapsētas lietošanas mērķos.

Tāpat ar šo noteikti vēlamies sabiedrībai pavēstīt arī to, ka cauri Siguldas pilsētas kapsētai vijas gājēju-tūristu ceļš, kas ved gar kultūrvēsturiskajiem Kropotkinu dzimtas kapiem, gar Gaujas senieleju uz Paradīzes kalnu, kas nekādā gadījumā netiek izskatīta kā teritorija, kurā vajadzētu ierobežot jebkādas nodarbības vai sportošanu. Gluži otrādi - tā ir publiskā telpa, kurā aicināts ikviens siguldietis vai tūrists, tomēr pašvaldība uzskata, ka starp kapu kopiņām un šaurajos kapsētas celiņos nevajadzētu ne staidzināt suņus, ne arī skriet jebkādā no sporta veidiem, pat, ja sportisti nomaldījušies. Ceram, ka turpmāk šīs diskusijas dēļ Latvijas mēroga un arī starptautiska mēroga sacensību kartēs kapsētas teritorija tiks iezīmēta kā zona, kuru nevar šķērsot.”

Aktualizējoties strīdam starp pašvaldību un ministriju, Siguldas novada vietvara aicināja iedzīvotājus piedalīties ekspresaptaujā par sportošanas aizliegumu kapsētās, atbildot uz jautājumu “Vai atbalstāt sporta nodarbību (sportošanas) aizliegumu novada kapsētu teritorijās?”, izvēloties vienu no diviem atbilžu variantiem – “Jā” vai “Nē”.