foto: LETA
2 000 eiro ierasto 500 vietā - muzejs Rīgā lūdz ziedojumus, lai varētu apmaksāt gāzes rēķinus
Rīgas Geto un Latvijas Holokausta muzeja ekspozīcija.
Kultūra
2021. gada 21. decembris, 12:47

2 000 eiro ierasto 500 vietā - muzejs Rīgā lūdz ziedojumus, lai varētu apmaksāt gāzes rēķinus

Jauns.lv

Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzejs izplatījis aicinājumu sabiedrībai ziedot līdzekļus muzeja uzturēšanai. Kā norāda muzejs, pandēmijas seku un strauji augošo apkures izmaksu dēļ iestādes nākotne ir apdraudēta.

Muzeja pārstāvji cer, ka ar sabiedrības atbalstu ir iespējams pārlaist ziemu un nākamgad īstenot iecerētos plānus – muzeja akreditācijas saņemšanu un rekonstrukciju.

"Tāpēc pirmo reizi tā desmit pastāvēšanas gadu vēsturē muzeja pārstāvji vēršas pie plašākas sabiedrības, aicinot ziedot līdzekļus muzeja uzturēšanai," teikts Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzeja paziņojumā.

Rīgas Geto un Latvijas Holokausta muzejs

gallery icon
31

Muzeja valdes loceklis, rabīns Menahems Barkahāns skaidro, ka muzejs ir privāts un līdz šim tā uzturēšana pamatā finansēta no apmeklētāju ziedojumiem.

"Tomēr tagad, kad muzeja nākotne ir apdraudēta, esam gatavi spert neordinārus soļus un pirmo reizi aicināt plašāku sabiedrību ziedot muzeja uzturēšanai. Mūsu apmeklētāji atzinīgi vērtē to, ka, salīdzinot ar līdzīgiem muzejiem citviet pasaulē, mūsu muzeja skatījums ir vērsts uz dzīvi, cerību un nākotni. Ceram, ka mūs sadzirdēs tie, kuriem ir svarīga vēstures liecību saglabāšana, sabiedrības vienotība un pagātnes pieminēšana ar skatu uz nākotni," skaidro Barkahāns.

Pandēmijas laikā muzeja viesu skaits strauji sarucis, jo samazinājusies ārvalstu tūristu plūsma, un muzeja durvis uz laiku bijušas slēgtas valstī noteikto ierobežojumu dēļ. 

"Pirms pandēmijas muzeju gadā apmeklēja ap 20 tūkstošiem cilvēku, taču šogad ieradušies vien 3500, līdz ar to arī ziedojumu apjoms bijis ievērojami mazāks," teikts muzeja paziņojumā.

Papildu tam šoziem enerģijas cenu kāpuma dēļ strauji sadārdzinājusies muzeja uzturēšana - lai gan tiek apsildīta tikai ceturtā daļa telpu, novembrī gāzes rēķins bijis 2 000 eiro ierasto 500 eiro vietā.

Muzeja izpilddirektore Jūlija Tereščenko stāsta, ka muzeju pie sabiedrības vērsties pamudināja cilvēku atsaucība pēc tam, kad muzejs sociālajos tīklos publicējis lūgumu pēc finansiāla atbalsta, lai segtu rēķinus par gāzi. "Sapratām, ka sabiedrība ir gatava iesaistīties, un tas iedrošināja," stāsta Tereščenko.

Muzeja pārstāvji vērsušies arī valsts iestādēs ar lūgumu piešķirt papildu finansējumu, taču pagaidām nav zināms, vai līdzekļus būs iespējams atvēlēt. Muzeja uzturēšana mēnesī izmaksā ap 7500 eiro, tāpēc mērķis ir ziedojumos savākt finansējumu vismaz 20 tūkstošu eiro apmērā.

Ziedot iespējams, pārskaitot līdzekļus uz bankas kontu LV64UNLA0050020638195, pie maksājuma mērķa norādot “Muzeja uzturēšanai”. 

Rīgas Geto un Latvijas holokausta muzeju desmit gadu laikā apmeklējuši kopumā 200 tūkstoši cilvēku. Muzeju ir dibinājusi un uztur biedrība "Šamir".