foto: unsplash.com
Austrumu slimnīca aicina pieteikt konsīlijiem pacientus ar galvas un muguras smadzeņu audzējiem
Attēls ilustratīvs.
Sabiedrība
2021. gada 4. decembris, 22:32

Austrumu slimnīca aicina pieteikt konsīlijiem pacientus ar galvas un muguras smadzeņu audzējiem

Jauns.lv / LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti aicina mediķus pieteikt konsīlijiem pacientus ar primāriem un sekundāriem galvas un muguras smadzeņu audzējiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja ārstniecības iestādē, slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikā tiek organizēti ārstu speciālistu konsīliji pacientiem ar dažādām neiroonkoloģiskām slimībām - primāriem un sekundāriem galvas un muguras smadzeņu audzējiem.

Konsīliji ir multidisciplināri un notiek katru trešdienu. Tajos piedalās neiroķirurģi, neirologi, ķīmijterapeits, ārsts radiologs-terapeits, rehabilitolgs, radiologs un patologs. Savukārt slimnieku konsultēšana notiek gan piedaloties pacientiem klātienē, gan attālināti - ārstējošam vai ģimenes ārstam, saņemot konsīlija slēdzienu.

Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Guntis Karelis skaidro, ka ideja organizēt attālinātus konsīlijus ir balstīta vēlmē uzlabot ārstu pieejamību un garantēt slimniekiem iespējami labāko uz pierādījumiem balstītu ārstēšanu. Palīdzēt pacientiem nokļūt pie vajadzīgajiem speciālistiem pēc iespējas ātrāk ir būtiski, turklāt Covid-19 infekcijas pandēmijas apstākļos, pēc ārsta paustā, bija nepieciešams kāds universāls risinājums ģimenes ārstiem un citiem speciālistiem, kā uzlabot slimnieku nokļūšanu uz konsultācijām vai konsīlijiem.

"Tādēļ vēlamies uzrunāt ģimenes ārstus un it īpaši - ārstus reģionālajās slimnīcās - izmantot iespēju un pieteikt pacientus, kuriem ir neiro-onkoloģiska saslimšana, multidisciplināram konsīlijam mūsu slimnīcā. Sniedzot multidisciplināra konsīlija slēdzienu un turpmākās ārstēšanas ieteikumus, ietaupām ārsta un arī pacienta laiku un nodrošinām pēc iespējas labāko palīdzību katrā konkrētā saslimšanas gadījumā," atzīmē Karelis.

Uz multidisciplināru konsīliju Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikā pacientu var nosūtīt ārsts - speciālists vai ģimenes ārsts. Tas ir valsts apmaksāts pakalpojums. Pacientus konsīlijam var pieteikt, rakstot Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas koordinatorei Santai Ešmanei uz e-pastu "santa.esmane@aslimnica.lv".

Pēc diagnozes morfoloģiskas vai citoloģiskas verifikācijas, lēmumu par tālāko stratēģiju un terapijas taktiku gadījumos, kur jāizšķiras par iespējamām dažādām terapijas metodēm, pieņem slimnīcas multidisciplinārā konsīlija speciālisti, nepieciešamības gadījumā, nodrošinot pacientiem apstarošanas tehnoloģijas, ķīmijterapiju vai operatīvu terapiju.

Konsīlija slēdziens ir dokuments, kas atspoguļo konkrētā brīža slimības stāvokli un plānoto turpmāko rīcību. Šis dokuments ir paredzēts ne tikai pacientam un viņa ģimenes ārstam, bet jebkuram ārstam, pie kura pacients var nonākt slimības gaitā.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas