foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens"
"Bērnu dzemdēt nebija tik grūti," saka Jeļena, kura pēc vakcīnas saskārās ar blakusparādībām
Jeļena, kura piedzīvojusi blakusparādības pēc vakcinācijas.
Sabiedrība
2021. gada 23. novembris, 13:10

"Bērnu dzemdēt nebija tik grūti," saka Jeļena, kura pēc vakcīnas saskārās ar blakusparādībām

Jauns.lv

Saprotot Covid-19 vīrusa nopietnību, kā arī nepieciešamību pēc sertifikāta, lai strādātu, juriste, tenisiste un divu bērnu mamma Jeļena novembra sākumā vakcinējās, bet diemžēl piedzīvoja nepatīkamas blakusparādības, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

3. novembrī viņa vakcinējās ar "Moderna" vakcīnu "Spikevax".

"Ejot uz to poti, es pajautāju, kas mani pēc tās var sagaidīt, kā man rīkoties. Man ļoti patika attieksme pret mani, jo es biju noskaņojusies tā ne visai. Man tā sieviete visu izstāstīja, kā jārīkojas, ja paaugstinās temperatūra utt. "

Tiesa, Jeļena saskārās pavisam ar citām blaknēm. Pēc potes fiziski sportiskā sieviete, kura tenisu spēlējusi pat 12 stundas pēc kārtas, vakarā nav spējusi piecelties pat no gultas, bet nākamajā dienā - uzpampusi labā krūts.

Viņa stāsta, ka bijusi tik nespēcīga, it kā būtu savu maksimālo sportistes slodzi palielinājusi piecas reizes. "Viss organisms bija vājš. Man liekas, ka bērnu dzemdēt nebija tik grūti. "

Sliktās pašsajūtas dēļ Jeļena sazinājusies ar ģimenes ārsti, kura teikusi, ka vajagot nogaidīt kādu nedēļu. Ņemot vērā, ka sieviete nespēja pagulēt pat vairs uz labās puses, nākamajā dienā tomēr vēlreiz zvanījusi ģimenes ārstei, kura viņu nosūtījusi uz izmeklējumiem. Saņemts slēdziens - nespecifiska labās paduses, labās rokas un kakla labās puses limfadenopātija, jādomā, pēc vakcīnas.

Otrā slēdzienā fiksēta arī labā piena dziedzera limfadenopātija.

Viņa ziņojusi gan Zāļu valsts aģentūrai (ZVA), gan sazinājusies ar pašu "Moderna" kompāniju. ZVA vien atsūtījusi apstiprinājuma e-pastu, ka ziņojums saņemts, bet "Moderna"  iesaistījusies vairāk, uzsākot personisku sarunu un norādot, ka vēlas izmeklēt viņas gadījumu.

Jeļenai šobrīd simptomi ir mazinājušies, bet joprojām tirpst rokas un ir bumbulis uz rokas.

Vakcīnas otrā deva noteikta 1. decembrī. "Nezinu, kas būs. Runājot ar to "Moderna" pārstāvi, man teica, ka visbiežāk cilvēkiem slikti ir pēc otrās devas. Ja man esot jau slikti pēc pirmās, tad noteikti vajadzētu pievērst uzmanību."

"Moderna" vakcīnai kā bieža blakusparādība ir limfadenopātija, kas rodas no limfātiskās sistēmas traucējumiem. Un tā visbiežāk izpaužoties injekcijas vietas pusē.

mRNS vakcīnām salīdzinoši biežāk vērojama limfadenopātija tajā ķermeņa pusē padusē vai kakla rajonā no otrās līdz ceturtajai dienai pēc vakcinācijas. Parasti šie simptomi izzūd dažu dienu laikā (1-3 dienās), ārstēšana nav nepieciešama.

Kā norāda Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, blakusparādības nav saistītas ar labu vai sliktu cilvēka veselību. "Šīs reakcijas nav saistītas ar veselības stāvokli vai imunitāti. Pēc tām nav iespējams izdarīt secinājumus, cik ātri izveidojas imūnā aizsardzība."

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau ziņots, ka Saeima pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā nosakot, ka pret Covid-19 vakcinētajiem, kuriem no vakcīnas saņemšanas radušās vidēji smagas komplikācijas vai smags kaitējums, tiek izmaksāta kompensācija.

Tam piekritis arī tiesībsargs Juris Jansons, sakot, ka kompensācijas mehānismiem ir jābūt. Sākotnēji viņš nešaubīgi uzsvēra, ka, ja ir runa par smagu kaitējumu veselībai vai dzīvībai, tad kompensācijai noteikti jābūt, bet vidēji smagos gadījumos - tas ir diskutējams jautājums.

Šobrīd valdībai jāizstrādā sīkāka kompensāciju izmaksu kārtība. Paredzēts, ka šo procesu administrēs Zāļu valsts aģentūra un naudu izmaksās no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Kā norāda Veselības ministrijā, par konkrētām summām runāt esot pāragri, bet maksimālā summa nopietnos gadījumos par smagu kaitējumu veselībai varētu būt 142 000 eiro.