foto: Paula Čurkste/LETA
Piešķir 31 423 eiro prēmijām VID darbiniekiem par liela apjoma noziedzīgu nodarījumu atklāšanu
Valsts Ieņēmuma dienesta ēka.
Politika
2021. gada 23. novembris, 12:06

Piešķir 31 423 eiro prēmijām VID darbiniekiem par liela apjoma noziedzīgu nodarījumu atklāšanu

Jauns.lv / LETA

Valdība otrdien nolēma piešķirt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) finansējumu 31 423 eiro apmērā prēmiju izmaksai VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) amatpersonām, kuru tiešas darbības rezultātā atklāti un novērsti liela apjoma noziedzīgi nodarījumi valsts ieņēmumu un nodokļu administrēšanas jomā.

Līdzekļi piešķirti no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

VID ir izvirzījis prēmēšanai VID NMPP Izmeklēšanas reģionālās daļas Kurzemes izmeklēšanas nodaļas vecāko izmeklētāju Mārtiņu Sauli, nosakot prēmiju desmit mēnešalgu jeb 14 210 eiro apmērā, Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vecāko izmeklētāju Oļegu Ivankinu, nosakot prēmiju trīs mēnešalgu jeb 4263 eiro apmērā, Finanšu noziegumu izmeklēšanas daļas Pirmās izmeklēšanas nodaļas vadītāju Intaru Štālbergu, nosakot prēmiju divu mēnešalgu jeb 3476 eiro apmērā un Izmeklēšanas reģionālās daļas Latgales izmeklēšanas nodaļas vadītāju Sigitu Rūrāni, nosakot prēmiju divu mēnešalgu jeb 3476 eiro apmērā.

Prēmijas piešķirtas par 2014.gada novembrī sāktu kriminālprocesu tā sauktajā "Dinaz" lietā, kurā vērienīgu organizētās noziedzības grupējumu, kas darbojies degvielas tranzīta un tirdzniecības jomā. Tikušas aizturētas sešas personas un vairāk nekā 40 kratīšanās izņemti 1,5 miljoni eiro skaidrā naudā. Publiski izskanēja, ka shēmas, kuras deva iespēju izvairīties no akcīzes nodokļa nomaksas gan Latvijā, gan citās ES valstīs, ir saistītas ar tā saukto "Dinaz grupu".

Tiesa 2017.gada 20.jūnijā pieņēma lēmumu, ka arestētie finanšu līdzekļi 1 492 481,36 eiro, 286 172,74 ASV dolāru un 1 454 720,50 Polijas zlotu apmērā ir konfiscējami un ieskaitāmi valsts budžetā. Personas, kurām tika izņemti šie naudas līdzekļi, šo lēmumu apstrīdēja. Tomēr šī gada 19.janvārī Krimināllietu tiesas kolēģija nolēma atstāt spēkā 2017.gada 20.jūnija tiesas lēmumu, kā rezultātā finanšu līdzekļi ir konfiscējami un ieskaitāmi valsts budžetā.

Kriminālprocesā notika arī sadarbība ar Polijas kompetento iestādi, jo viens no shēmā iesaistītajiem Latvijas valstspiederīgajiem Polijā izvairījies no nodokļu nomaksas ne mazāk kā 89 067 978,48 Polijas zlotu apmērā, savukārt otrs - ne mazāk kā 84 640 755 Polijas zlotu apmērā.

Kriminālprocesā konstatēts, ka viens no Latvijas degvielas mazumtirgotājiem slēpis ieņēmumus no degvielas mazumtirdzniecības uzpildes stacijām. Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu izmeklētājs, savācot un nostiprinot pietiekamus pierādījumus, no kriminālprocesa izdalīja atsevišķu kriminālprocesu, kuru 2021.gada 18.martā nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai.

Otrā lieta, par kuru piešķirta prēmija, ir 2017.gada jūlijā sāktais kriminālprocess par uzņēmuma gada pārskatu, iespējams, viltošanu par 2008.gadu, par dokumentu, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, viltošanu mantkārīgā nolūkā laika periodā no 2008.gada līdz 2012.gadam, par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas laika periodā no 2007.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim ne mazāk kā 8 537,23 eiro apmērā un par iespējamu mēģinājumu iegūt ar viltu uzņēmuma mantu - finanšu līdzekļus 40 715,8 eiro apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir iegūti pierādījumi par to, ka uzņēmums nav veicis saimniecisko darbību, bet gan bijis dibināts un ierakstīts komercreģistrā, lai iesaistītos fiktīvu darījumu ķēdē un veiktu pēc būtības fiktīvus darījumus naudas līdzekļu ieskaitītāju - Latvijā reāli strādājošu uzņēmumu - interesēs ar nodomu beigu posmā nodokļos nenomaksātos līdzekļus izņemt skaidrā naudā vai pārskaitīt citām "shēmā" iesaistītajām fiziskajām un juridiskajām personām.

Kriminālprocesa laikā tika veikta vairāk nekā 35 fiktīvu darījumu ķēdē iesaistīto uzņēmumu amatpersonu meklēšana un pratināšana, kā arī pirmstiesas izmeklēšanas gaitā iegūto dokumentu analīze, lai pierādītu fiktīvo darījumu raksturu un to, ka darījumu ķēdē iesaistītie uzņēmumi bijuši nodibināti noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizācijai lielā apmērā.

2017.gada 10.jūlijā tika pieņemts lēmumus par aresta uzlikšanu mantai - naudas līdzekļiem 40 715,80 eiro apmērā, kas atradās uzņēmuma norēķinu kontā. 2019.gada 23.decembrī tiesa procesā par noziedzīgi iegūtu mantu pieņēma lēmumu par uzņēmuma norēķinu kontā esošo finanšu līdzekļu 40 715,8 eiro apmērā atzīšanu par noziedzīgi iegūtu mantu, tos konfiscējot un ieskaitot valsts budžetā.

2020.gada 30.decembrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa sadalīšanu, izdalot no krimināllietas materiālus un uzsākot kriminālprocesu par iespējamu mēģinājumu iegūt ar viltu uzņēmuma mantu - finanšu līdzekļus 40 715,8 eiro apmērā. 2021.gada jūnijā kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, lūdzot uzsākt kriminālvajāšanu pret vienu personu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu - par finanšu līdzekļu legalizēšanu ne mazāk kā 3 424 555 eiro apmērā.

Trešā lieta, par ko piešķirta prēmija, ir 2016.gada 8.decembrī VID Finanšu policijas pārvaldē Pirmās izmeklēšanas nodaļā sāktais kriminālprocess par vairāku savstarpēji saistītu Latvijā reģistrēto uzņēmumu darbību, kas specializējās transportlīdzekļu pārdošanas un iznomāšanas, kravu pārvadājumu un nekustamā īpašuma iznomāšanas jomā.

Proti, starp minētajiem uzņēmumiem no 2016.gada sākuma līdz 2016.gada beigām tika organizēta neesošu darījumu noformēšana, lai uzņēmumi, tas ir, patiesie labuma guvēji, iegūtu fiskālas priekšrocības atskaitāmā PVN priekšnodokļa veidā, 2016.gadā samazinot budžetā maksājamās nodokļa summas, un nepamatoti palielinātu no budžeta atmaksājamās nodokļa summas pavisam kopā 1 043 161,68 eiro apmērā.

2017.gada 3.aprīlī kriminālprocesa ietvaros tika sākti procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu trīs kriminālprocesā figurējošām juridiskajām personām.

2017.gada 5.aprīlī, ņemot vērā nepieciešamību nodrošināt mantisko jautājumu risinājumu kriminālprocesā, tika pieņemti lēmumi par arestu uzlikšanu 12 nekustamajiem īpašumiem Rīgā un Rīgas rajonā. 2017.gada 7.aprīlī tika pieņemti divi lēmumi par arestu uzlikšanu kriminālprocesā figurējošo juridisko personu kapitāla daļām ar kopējo ieguldījuma vērtību 536 395 eiro.

Ar Krimināllietu tiesas kolēģijas 2019.gada 20.novembra lēmumu par noziedzīgi iegūtu mantu nolemts atzīt naudas līdzekļus, kas tika izņemti skaidrā naudā no kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu kontiem kopsummā 298 655 eiro apmērā, par noziedzīgi iegūtiem un konfiscējamās noziedzīgi iegūtās mantas vērtību piedzīt no aizdomās turētās personas mantas - dzīvokļa Rīgā un jaunbūves Jūrmalā, iegūtos naudas līdzekļus ieskaitot Latvijas valsts budžetā.

2020.gada 29.decembrī kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu aizdomās turēto par finanšu līdzekļu legalizēšanu ne mazāk kā 1 043 161,68 eiro apmērā.

Savukārt ceturtā lieta ir 2018.gada 17.maijā VID NMPP Izmeklēšanas reģionālās daļas sāktais kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valstij lielā apmērā, un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Uzņēmums darbojas tirdzniecības jomā, kas laika periodā no 2018.gada februāra līdz 2018.gada aprīlim iekļāva priekšnodoklī nenotikušus darījumus, tādā veidā izvairoties no PVN nomaksas valsts budžetā 442 495,36 eiro apmērā.

Izmeklēšanas gaitā tika veiktas procesuālās darbības vienlaikus gan Latvijas teritorijā, gan Igaunijas Republikā. Izmeklēšanas laikā tika nosūtīti 25 tiesiskās palīdzības lūgumi un Eiropas izmeklēšanas rīkojumi uz tādām valstīm kā Turcija, Ķīna, Baltkrievija, Polija, Austrija, Igaunija, Lietuva, Apvienotā Karaliste un citām.

Kriminālprocesā tika nopratināti vairāk nekā 80 liecinieki gan Latvijā, gan Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Polijā, Turcijā un citās valstīs, veiktas vairāk nekā 70 apskates.

Par aizdomās turētām tika atzītas kopā septiņas personas.

Lai kriminālprocesā nodrošinātu mantisko jautājumu risinājumu, tika pieņemti lēmumi un tiesa apstiprināja aresta uzlikšanu aizdomās turēto personu mantai par kopējo summu 2 734 677 eiro.

Kopā kriminālprocesā ir uzlikts arests mantai par summu 3 526 677 eiro.

2020.gada 29.decembrī kriminālprocess nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, lūdzot sākt kriminālvajāšanu kopā pret septiņām personām par finanšu līdzekļu legalizēšanu ne mazāk kā 442 495,36 eiro apmērā.