foto: Evija Trifanova/LETA
Antivakseri "feisbukā" stājas bezdarbnieku rindās
Jāpiebilst arī, ka bez visnotaļ reāla riska palikt bez darba tiem, kuri nevar uzrādīt derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, ir arī virkne citu ierobežojumu, kuri būtiski ietekmē ikdienu.
Bizness un ekonomika
2021. gada 26. novembris, 06:28

Antivakseri "feisbukā" stājas bezdarbnieku rindās

Jauns.lv

Izplatīt nepatiesības par Covid-19 vakcīnām sociālajos tīklos ir viena lieta, taču, izrādās, sabiedrībā ir pietiekami daudz cilvēku, kuri dažu sazvērestību teoriju vārdā ir gatavi nevakcinēties un zaudēt pat darbu, pakļaujot sevi un savu ģimeni ne vien daudz lielākam riskam smagi saslimt, bet arī riskam palikt bez iztikas līdzekļiem.

Saeimā 4. novembrī galīgajā lasījumā pieņemtie Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumi paredz darbadevējiem tiesības izbeigt darba attiecības ar darbiniekiem, kuri līdz 15. novembrim, kā minimums, nav uzsākušu vakcinēšanās procesu.

Vakcinācijas statistika šomēnes demonstrēja, ka daļai cilvēku, kuri dažādu iemeslu, tostarp arī dezinformācijas dēļ, vēl nebija izšķīrušies par potēšanos, jaunie noteikumi atvēra acis. Galu galā ir tomēr atšķirība – izplatīt viltus ziņas un strīdēties par savu nostāju “Facebook” komentāru sadaļās vai pašmāju dezinformācijas sludinātāju un populistu izplatīto murgu dēļ zaudēt darbu, pakļaujot sevi un savu ģimeni, ja tāda ir, trūkumam.

Tikmēr tie, kuri joprojām šādu vai citu iemeslu dēļ atsakās potēties un darbu jau ir zaudējuši vai zina, ka to zaudēs, sapulcējušies turpat minētajā “Facebook”, grupā ar nosaukumu “Darbs nevakcinētiem”.

Uzreiz gan jāpiebilst, ka galvenā atziņa, pārlapojot bez darba palikušo vakcinācijas pretinieku sludinājumus, ir – starp tiem nav neviena no pašmāju skaļajiem dezinformācijas izplatītājiem un aizvadīto pandēmijas mēnešu protestu organizētājiem.

“Kurš meklē, tas atrod!”

Publikācijas tapšanas laikā grupai ir nedaudz vairāk nekā 15700 biedru. Par tās fona bildi, kas ir visnotaļ zīmīgi, izvēlēta grupā valdošajam noskaņojumam, šķiet, atbilstoša karikatūra, kurā redzams vīrs, kurš bēg no potēm.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Jāpiebilst arī, ka bez visnotaļ reāla riska palikt bez darba tiem, kuri nevar uzrādīt derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, ir arī virkne citu ierobežojumu, kuri būtiski ietekmē ikdienu.

“Grupas mērķis ir palīdzēt nevakcinētiem cilvēkiem atrast darbu. Grupā tiek aicināti arī darba devēji, kuri nejautās darbiniekam šo sertifikātu! Nē – tiešās tirdzniecības kompāniju aģentiem! Nē – kredītu piedāvājumiem! Kurš meklē, tas atrod! Ne jau kangari lems, kam dzīvot, kam nē!” teikts grupas aprakstā.

Ņemot vērā biedru skaitu, jāteic, ka grupa ir visnotaļ aktīva. Tās dalībnieki viens otru atbalsta ar laba vēlējumiem, kā arī ar “like” un “share” ierakstiem, kuros biedri izklāsta savu situāciju.

Noskaņojums variē – citi apliecina, ka ir “bezizejā” un piedāvā, piemēram, dažādus pašu radītus tamborējumus, kamēr citi ir daudz enerģiskāki un lepnāki savā nostājā.

Īpašu uzmanību ir izpelnījies kādas sievietes piedāvājums izpalīdzēt un iepirkties antivakseru vietā – viņai esot “palaimējies izslimot” un dabūt “svēto” QR kodu.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Vakcinēts skolotājs – pasīvs genocīda atbalstītājs

Zīmīgi, ka šajā grupā ir arī darbinieku meklētāji, turklāt ar nosacījumu – jābūt nevakcinētam pret Covid-19. Kāda sieviete vārdā Inese meklē šādu privātskolotāju.

Komentāros citi piebilst, ka arī viņi ir šādu pedagogu meklējumos.

“Meklēju nevakcinētu privātskolotāju pie Skrīveriem (sākumskola),” teikts “Facebook” ierakstā. Ar to dalījušies vairāk nekā 130 cilvēki.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

“Tas ir svarīgs fakts, jo liecina par skolotāja rakstura īpašībām. Ja man vajadzētu privātskolotāju, es arī noteikti meklētu nevakcinētu, jo tas nozīmē, ka ir skaidrāka domāšana un mazākas sistēmiskās destrukcijas. Labprātīga vakcinēšanās ir vardarbības un genocīda pasīvs atbalsts, un to, manuprāt, skolotājiem nevajadzētu darīt,” stingri pārliecināta ir kāda komentētāja.

Vajadzīgs pavārs – par papīriem var nesatraukties

Kāda nenosaukta ēstuve netālu no Siguldas šajā “Facebook” grupā tikmēr meklē pavāru.

Darbs esot maiņās, ir nakšņošanas iespēja, alga vienmēr laikā un ēdināšana – subsidēta. Pavāra “papīri” neesot obligāti.

Obligāts neesot arī “šī brīža vissvarīgākais papīrs”, ar ko domāts digitālais Covid-19 sertifikāts.

Galvenās prasmes – jāmāk uzvārīt zupu, izcept kotletes, pagatavot otros ēdienus ar mērci un kādu saldo ar ķīseli.

Tikmēr zem šī ir sludinājums saistībā ar viesmīlības nozari. Kāda sieviete, kura sevi un savu ģimeni apraksta kā “diemžēl vakcinētos”, piedāvā atbalstīt viesu namus ar savu palikšanu tajos. Novēl visiem turēties un nepotēties. Pati esot turējusies, bet darba jautājums tomēr licis pieņemt lēmumu par poti.

Tikmēr komentāros cita starpā parādās arī neuzticība šai sievietei – viņai ieteikts iet un meklēt īres iespējas pie “līdzīgi domājošiem”, jo “pārāk daudz stukaču”.

Dažus sludinājumus tikmēr ir visai grūti saprast. Starp tiem ir arī šāds: “Vai ir tādam nevakcinētam vecam vecim bez valodas kaut kas pieejams ārpus Latvijas? Celtniecība nav stiprā puse.”

Iespēja strādāt viesnīcā bez zvēra zīmes

Gana daudz ir vispārīgu sludinājumu, kuros cilvēki ir gatavi apsvērt jebkādu darbu un pamato, ka savā profesijā vairs nestrādā, jo atteikušies potēties, viņuprāt, pašu stiprās imunitātes dēļ.

Pie tādiem pieskaitāms arī kādas Mārītes sludinājums, kurā viņa apgalvo, ka tirdzniecībai atdevusi 19 gadus un tagad meklē alternatīvas, lai varētu izdzīvot. Sievietei esot “tie gadi, kad prot tik daudz, ka nav prātam aptverams”.

Taču lielāku ievērību izpelnās sludinājumi ar konkrētām prasībām vai piedāvājumiem.

Piemēram, kāds “Facebook” lietotājs piedāvā nevakcinētajiem darbu četru zvaigžņu viesnīcā. Esot nepieciešamas angļu valodas prasmes, bet vācu valodu iemācīšot.

“Zvēra zīme netiek pieprasīta,” piebilsts sludinājumā, ar to domājot digitālā Covid-19 vakcinācijas sertifikāta QR kodu.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Cita starpā ir arī pa kādam sludinājumam, kurā atklāti tiek meklēts neoficiāls darbs jeb haltūra, darbu meklē arī vēl nepilngadīgas personas, kuras ir drošas, ka nevakcinēsies pret Covid-19.

Kāds 17 gadus vecs jaunietis ar lērumu gramatikas kļūdu izstāsta, ka dzīvo Rīgā, nav potējies, bet ir gatavs patstāvīgam darbam.

Par viņu interesi atkārtoti izrāda tie, kuri saistīti ar lauksaimniecību. Pieļaujams, ka šajā nozarē pavasarī lētu, neoficiālai algošana gatavu darbaroku tik tiešām varētu netrūkt.

Bezdarba līmenis paaugstinājies par 0,2 procentpunktiem

Tikmēr Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) operatīvie dati liecina, ka 2021. gada 22. novembrī reģistrētā bezdarba līmenis valstī ir 6,2%. Salīdzinot ar 2021. gada 31. oktobra datiem, tas ir paaugstinājies par 0,2 procentpunktiem.

“Jāpiebilst, ka ik gadu novembrī un decembrī sezonalitātes ietekmē novērots neliels reģistrētā bezdarba pieaugums,” informē NVA Attīstības un analītikas departaments, uzsverot, ka šobrīd vēl ir pāragri izdarīt secinājumus par to, cik tieši liela loma bezdarba kāpumam bijusi nevakcinēto personu atlaišanai vai aiziešanai no darba.

Aktuālo NVA reģistrēto brīvo darbavietu skaits 2021. gada 22. novembrī (operatīvie dati) ir 21 468.

Zīmīgi, ka salīdzinājumā ar 2021. gada 31. oktobra datiem aktuālo brīvo darbavietu skaits ir samazinājies par 892 brīvām darbavietām.

Bez visnotaļ reāla riska palikt bez darba tiem, kuri nevar uzrādīt derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu, ir arī virkne citu ierobežojumu, kuri būtiski ietekmē ikdienu.

Tikai tā dēvētajā “zaļajā vidē” (starp personām ar derīgiem sertifikātiem) nu ir pieejami tādi pakalpojumi kā skaistumkopšana – frizētavas, manikīrs, pedikīrs u.c.

Tāpat tirdzniecības centri nu ir pieejami tikai personām ar sertifikātiem, kas paredz, ka nevakcinēti cilvēki nevar apmeklēt arī šajos centros izvietotos pārtikas veikalus.

Arī kultūrvietu (muzeju, bibliotēku, arhīvu, mākslas galeriju, izstāžu utt.) darbošanās turpmāk var notikt tikai “zaļajā vidē”.