foto: LETA
Jaunais SAB direktors, visticamāk, būs zināms tikai janvārī
Sabiedrība
2021. gada 17. novembris, 05:54

Jaunais SAB direktors, visticamāk, būs zināms tikai janvārī

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Pēc iepriekšējā Satversmes aizsardzības (SAB) biroja direktora Jāņa Maizīša pēkšņās aiziešanas mūžībā aktuāls ir kļuvis jautājums, kurš tad turpmāk ieņems šo ļoti svarīgo posteni. Pēc likuma SAB vadītāja kandidatūra ir jāvirza valsts prezidentam, tā ar balsojumu ir jāapstiprina Nacionālās drošības padomei (NDP) un tad jāvirza uz balsojumu Saeimā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns. lv rīcībā ir informācija, ka Egils Levits ir jau bijis gatavs virzīt kādu pagaidām vēl NDP locekļiem nenosauktu kandidatūru, kuru viņam ieteicis padomnieks drošības jautājumos Jānis Kazociņš, tomēr NDP locekļi tik straujam risinājumam nav piekrituši.

Līdz šim Saeima vienmēr ir atbalstījusi valsts prezidentu nosauktos SAB vadītāju kandidātus, taču saprotot, ka šis Saeimas sasaukums savos lēmumos ir ļoti neprognozējams, tomēr nolemts atlikt kandidāta virzīšanu līdz janvārim. Tas tiekot darīts, lai atrastu kandidātu, kurš apmierinās visas koalīcijas partijas un šobrīd tas ir visai grūts uzdevums. 

Atgādināsim, ka NDP ietilpst Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs un iekšlietu ministrs. Padomes sēdēs ir tiesības piedalīties arī ģenerālprokuroram. Tādejādi balsu sadalījums ir sekojošs – pa divām balsīm ir Jaunajai vienotībai un Attīstībai/Par, viena balss Nacionālajai apvienībai, JKP un ZZS.

Jāatgādina, ka savulaik arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns bija izteicis priekšlikumu par šī amata ieņēmēja iekļaušanu NDP, taču neguva atsaucību.