foto: Anita Maric / SWNS
Piektdien lems par turpmākiem soļiem balstvakcinācijas nodrošināšanā
Covid-19 vakcīna.
Politika
2021. gada 28. oktobris, 20:59

Piektdien lems par turpmākiem soļiem balstvakcinācijas nodrošināšanā

Jauns.lv / LETA

Imunizācijas valsts padome (IVP) piektdien lems par turpmākajiem soļiem sakarā ar balstvakcinācijas pret Covid-19 nodrošināšanu, "Twitter" pavēstījis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc viņa paustā, Latvijā tā dēvēto trešo devu jeb balstvakcināciju saņēmuši 7200 cilvēki.

Jau ziņots, ka balstvakcinācijas deva šobrīd tiek ieteikta pacientiem ar imūnsupresiju. Tāpat šāda rekomendācija attiecināta uz senioriem vecumā no 65 gadiem, jo "šai grupai reālās dzīves efektivitātes pētījumi norāda, ka vakcīnu efektivitāte pret smagu vai vidēji smagu Covid-19 gaitu mazinās - tā nav kritiska, bet tā mazinās," skaidroja IVP vadītāja Dace Zavadska.

Šāds ieteikums attiecināts arī uz sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītniekiem neatkarīgi no pacienta vecuma, taču ne bērniem. Pēc Zavadskas sacītā, balstvakcinācija šajā gadījumā būtu ieteicama tādēļ, ka aprūpes centru iemītniekiem ir paaugstināts risks smagai Covid-19 slimības gaitai, tostarp hospitalizācijai un nāvei. Tāpat Covid-19 izplatības risku veicina cieša daudzu personu dzīvošana kopā.

Sakarā ar mediķu vai citu profesionālo grupu balstvakcināciju, Zavadska iepriekš atzīmējusi, ka "IVP, konsultējoties ar starptautiskām veselības organizācijām un VM, uzskata, ka var tikt pieļauta balstvakcinācijas devas saņemšana tiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pret Covid-19 nevakcinētiem pacientiem".

Tāpat eksperte uzsvēra, ka balstvakcinācija nevar būt obligāta, tostarp lai saņemtu digitālo sertifikātu.