Tava izglītība
2021. gada 28. oktobris, 16:33

Lai kompensētu izglītības iestādēm papildu slodzi, atvēl 6,5 miljonus eiro

Jauns.lv

Šodien, 28. oktobrī, tika lemts par finansiāla atbalsta pasākumiem, lai kompensētu izglītības iestādēm papildu slodzi, nodrošinot Covid-19 pandēmijas apstākļos skolu administratīvo procesu un mācību satura apguvi. Kopumā šiem mērķiem atvēlēti vairāk nekā 6,5 miljoni eiro, informē Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Atbalsts skolu administratīvo procesu īstenošanai

Par papildu organizatorisko darbu apjomu, kas jāīsteno izglītības iestādē, lai realizētu testēšanas procesu un nodrošinātu izglītības iestādes darbu paaugstinātas drošības apstākļos, paredzēts finanšu atbalsts 2,9 miljonu eiro apmērā.

Finansējumu saņems valsts, pašvaldību un privātās izglītības iestādes. Atbalsta apmērs noteikts 60% apmērā no izglītības iestādes viena mēneša administrācijas atlīdzības fonda, un to paredzēts izmaksāt līdz 31.decembrim. Izglītības iestādes direktors ir atbildīgs par finansējuma tālāko sadali. Atbalsta mehānisma ietvaros piešķirtie līdzekļi jāizlieto, lai kompensētu iestādes darbinieku papildus darbu saistībā ar Covid-19 pandēmijas epidemioloģisko drošības pasākumu realizēšanu.

Izglītības un zinātnes minstre Anita Muižniece uzsver skolu direktoru un vadības grupu lielo veikumu, lai mācību iestādes varētu droši darboties arī Covid -19  pandēmijas apstākļos. "Laikā, kad mediķiem jāglābj cilvēku dzīvības, ir svarīgi, lai mēs pēc pāris gadiem neattaptos situācijā, kad citiem dienestiem jāglābj cilvēku dzīves. Daudz runāts par bērnu un pusaudžu mentālās veselības pasliktināšanos - dati šobrīd ir ļoti nepatīkami; arī pedagogi labi pazīst izdegšanas sindromu. Citāda veida, bet tikpat nopietns apdraudējums, ir iespējamā zināšanu pasliktināšanās jauniešiem, ar ko varam sastapties pēc ilga piespiedu attālinātās mācīšanās perioda. Skolas svarīgi noturēt atvērtas. Jāseko arī tam, kā izglītības process tiek regulēts mūsu kaimiņvalstīs un Eiropā kopumā – šajā rīcībā ir skaidri nolasāma sapratne par to, ka šodienas jaunieši ir ne tikai rītdienas nodokļu maksātāji, bet valsts attīstības garants," izglītības sistēmas atbalsta mehānismu nepieciešamību komentē Anita Muižniece.

Pamatojot lēmumu, finanšu ministrs Jānis Reirs atzīst: "Valsts interesēs ir, lai mūsu bērni un jaunieši iegūtu labu izglītību, turpinātu piedalīties olimpiādēs, un mācību process būtu kvalitatīvs par spīti epidēmijas radītajiem izaicinājumiem. Pedagogi un skolu administrācijas ir frontes pirmajās līnijās, viņiem saistībā ar pandēmiju ir jāveic papildus liels organizatoriskais darbs, tādēļ Finanšu ministrija atbalsta piemaksu piešķiršanu  izglītības iestādēm par epidemioloģisko nosacījumu, loģistikas un darba organizācijas procesa nodrošināšanu kā arī valsts finansējumu kompensējošiem atbalsta pasākumiem mācību satura apguvei epidemioloģiski ierobežotos apstākļos – konsultācijām, olimpiāžu un zinātniski pētniecisko pasākumu īstenošanai."

Kompensējamie atbalsta pasākumi mācību satura apguvei

Attālinātais mācību process ir veicinājis situāciju, ka izglītojamie mācību vielu ir apguvuši daļēji vai tiem ir problēmas to apgūt patstāvīgi, tādēļ arvien vairāk nepieciešams papildu atbalsts mācību mērķu sasniegšanai. 2021.gadā paredzētais atbalsts ir 1,6 milj. eiro apjomā. Paredzētos atbalsta pasākumus varēs saņemt:

  • izglītojamie – konsultatīvu atbalstu un mācību priekšmetu konsultācijas, pedagogu palīgu atbalstu un atbalstu mācībām grupās kopīgu tematu apguvei atbilstoši izglītojamo vajadzībām;
  • digitāla risinājuma ieviešanai mācību olimpiāžu un zinātniski pētniecisko pasākumu īstenošanai tiešsaistē, kas nodrošinātu gan epidemioloģisko ierobežojumu ievērošanu, gan dalības iespējas visiem interesentiem.

Atbalsta apmērs paredzēts 11,99 eiro/h pedagogu darba samaksai un 50 000 eiro digitālā risinājuma ieviešanai Izglītības un zinātnes ministrijas īstenoto Eiropas Sociālā fonda projektu ietvaros.

Minētie priekšlikumi tiks sagatavoti iesniegšanai Ministru kabinētā un tiks skatīti tuvākajās MK sēdēs.

Noslēdzoties 2021.gadam, kurā kā papildus atbalsta pasākumi notika supervīzijas pedagogiem, bērnu un jauniešu vasaras nometnes un mentālās veselības veicināšanas pasākumi skolās, Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar sadarbības partneriem vērtēs tālāku nepieciešamību pēc līdzīgām iniciatīvām izglītības nozares veiksmīgai darbībai.

Atbalsts sportam

Ņemot vērā, ka sporta dzīve valstī šobrīd ir ierobežota, Ministru kabinets jau pieņēmis lēmumu, ka uz finansiālu atbalstu varēs pretendēt sporta centri, kuru apgrozījuma kritums ir vismaz 60%.

Šim mērķim piešķirtais finansējums ir aptuveni 15 miljoni eiro un lai to saņemtu, uzņēmējiem jāpiesakās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā.