foto: EPA/Scanpix
Ārstniecības iestādēs pie ārdurvīm katram klientam veiks ātro Covid-19 testu
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2021. gada 26. oktobris, 14:41

Ārstniecības iestādēs pie ārdurvīm katram klientam veiks ātro Covid-19 testu

Jauns.lv

Ministru kabineta sēdē otrdien tika prezentēts Veselības ministrijas (VM) informatīvais ziņojums "Par drošu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu", kurā rosināts ārstniecības iestādēs, kas sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus, veikt antigēna Covid-19 testu katram klientam. Valdība šo ieceri atbalstīja.

Veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš pastāstīja, ka plaša antigēnu testu izmantošana ir viena no stratēģijām, kas jau kopš pavasara tiek izmantota slimības uzliesmojumu gadījumos.

Pie ierosinājuma testēt katru ārstniecības iestādē ienākošo klientu Veselības ministrija nonākusi pēc pilotprojekta, kas veikts sadarbībā ar AS "Veselības centru apvienību". Nedēļas laikā filiāles par saviem finanšu līdzekļiem veica Covid-19 antigēnu testus visiem, kuri ienāca ārstniecības iestādē. Apmēram 5% klientu Covid-19 tests izrādījās pozitīvs.

"Tas ir liels risks, ka transmisija var notikt arī ārstniecības iestādēs. Vēlamies pēc iespējas ātrāk visur, kur ir valsts apmaksāti pakalpojumi, pie durvīm veikt antigēna testus," sacīja Bērziņš.

Bērziņš pastāstīja, ka klientus testētu pie ārdurvīm. Tad 15 minūtes vajadzētu uzgaidīt un gadījumā, ja tests būtu negatīvs, persona varētu doties tālāk un saņemt nepieciešamo pakalpojumu. Savukārt, ja tests izrādīsies pozitīvs, klients varēs vai nu atlikt savu vizīti un veikt PCR testu, vai arī neatliekama ārstniecības pakalpojuma saņemšanas gadījumā šis Covid-19 pozitīvais pacients tiks uzņemts ar īpašu piesardzību.

Normatīvajos aktos plānots noteikt, ka izmeklējumu uz Covid-19 veic visās ambulatorajās ārstniecības iestādes, izņemot laboratorijās, visiem iestādes apmeklētājiem pirms ambulatorā veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piekrita, ka šī ir laba ideja. "Šis ir viens veids, kā, izejot no mājsēdes, var noķert pozitivos gadījumou, kad cilvēks jūtas labi, ir vakcinēts, bet faktiski pārnēsa slimību," sacīja Kariņš.

Šādu sistēmu plānots ieviest no 1.novembra un īstenot visu ārkārtējās situācijas laiku - līdz 2022.gada 11.janvārim.

Tāpat ir plānots, ka izmeklējums uz Covid-19 tiktu veikts arī Neatliekamā medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) izsaukuma laikā, tādējādi uzreiz nodrošinot nepieciešamos drošības pasākumus hospitalizācijas gadījumā.

Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka testēšana tiks organizēta tā, lai neietekmētu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu pacientam. SARS-CoV-2 vīrusa antigēna tests netiks veikts pacientiem, kuriem ir apstiprināta SARS-CoV-2 infekcija vai veselības stāvokļa dēļ jebkura papildus kavēšanās var radīt draudus vai kaitēt pacienta dzīvībai/veselībai.

Ambulatoro iestāžu apmeklētāju testēšanai novembrī nepieciešams papildus novirzīt 5 264 338 eiro, kā arī no 2022.gada 1.janvāra līdz 11.janvārim nepieciešams novirzīt 1 867 998 eiro.

Iespējams, ātrie antigēnu testi nākotnē varētu tikt plānoti arī publiskajā sektorā un skolās.