foto: AFP/Scanpix
Tiek apkopotas slimnīcu vajadzības, lai lūgtu ārvalstu palīdzību cīņā ar Covid-19
Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā izvieto papildus gultas un aprīkojumu Covid-19 slimnieku ārstēšanai.
Sabiedrība
2021. gada 22. oktobris, 18:17

Tiek apkopotas slimnīcu vajadzības, lai lūgtu ārvalstu palīdzību cīņā ar Covid-19

lsm.lv

Katastrofu medicīnas centrs šobrīd apkopo slimnīcu vajadzības cīņā ar Covid-19, lai valdība varētu lemt par starptautiskas palīdzības lūgšanu, Latvijas Radio stāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

Latvijai varētu būt nepieciešama citu valstu palīdzība nodrošināt Covid-19 pacientu aprūpei nepieciešamo medicīnisko ierīču, medikamentu un aizsardzības līdzekļu sagādi. Tāpat paredzēts lūgt mediķu papildspēkus no ārvalstīm.

Šobrīd tiek spriests arī par papildu resursu izvēršanu, iespējams, ārpus ārstniecības iestādēm. Paralēli jau ir pieņemts lēmums, ka NMPD var lūgt palīdzību medicīnas studentiem un pensionētajiem kolēģiem.

“Mums ir vairāki scenāriji. Tātad viens – mēs piesaistām studentus vai izdienas pensijā aizgājušos mediķus atpakaļ darbam dienestā gan uz brigādēm, gan operatīvās vadības centrā. Tāpat mēs vērtējam specifisku brigāžu veidošanu, kas varētu neatbilst pašlaik Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām, bet kur būtu atbilstoši kompetentas ārstniecības personas, kas varētu doties tieši uz izsaukumiem pie Covid-19 pacientiem," intervijā stāstija Cipule. 

Cipule arī atklāja, ka NMPD plāno dalīt brigādēs esošo personāla skaitu, turpmāk uz izsaukumiem dodoties 2 nevis 3 cilvēku sastāvā.

Tāpat zināms, ka piektdien, 22. oktobrī, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji ar aktuālo situāciju slimnīcā iepazīstinājuši vecāko kursu medicīnas studentus un aicinājuši viņus iespējami aktīvi pievienoties darbam slimnīcā, kurā šobrīd trūkst darbaroku.