foto: Pexels.com
Imunizācijas valsts padome nākamnedēļ lems par balstvakcināciju pret Covid-19 plašākai sabiedrības daļai
Attēlam ilustatīva nozīme.
Sabiedrība
2021. gada 19. oktobris, 16:34

Imunizācijas valsts padome nākamnedēļ lems par balstvakcināciju pret Covid-19 plašākai sabiedrības daļai

Jauns.lv / LETA

Imunizācijas valsts padome (IVP) nākamnedēļ plāno pieņemt lēmumu par balstvakcinācijas pret Covid-19 grupu paplašināšanu, potenciāli iekļaujot tajā iedzīvotājus vecumā no 50 gadiem, valdības sēdē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka šobrīd tiek ievākti dati par nodrošinātās aizsardzības noturību. Vienlaikus, pēc viņa paustā, "Slimību profilakses un kontroles centrs apkopo datus par Latvijas pieredzi, kādas ir agrīnās vakcinācijas saistība ar inficēšanos".

Šobrīd jau aptuveni 700 īmunsupresijas pacienti ir saņēmuši balstvakcināciju. Šī bija pirmā grupa, kurai tika sākta balstvakcinācija.

Jau ziņots, ka ražotāja "Johnson&Johnson" vakcīnu saņēmušie no sestdienas var pieteikties imunitāti nostiprinošajai potei.

Saskaņā ar IVP pausto, vēl viena pote pēc vakcinēšanās ar "Johnson&Johnson" tiek ieteikta astoņas līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas vai vēlāk, un tā veicama ar mRNS tehnoloģijas Covid-19 vakcīnu, proti, "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnu, taču kā alternatīva pieļaujama arī tā pati "Johnson&Johnson" vakcīna. Savukārt tiem, kam pirms vai pēc "Johnson&Johnson" ir bijusi apstiprināta saslimšana ar Covid-19, otrā vakcīnas deva nav nepieciešama.

Balstvakcinācijas deva šobrīd arī tiek ieteikta senioriem vecumā no 65 gadiem, jo "šai grupai reālās dzīves efektivitātes pētījumi norāda, ka vakcīnu efektivitāte pret smagu vai vidēji smagu Covid-19 gaitu mazinās - tā nav kritiska, bet tā mazinās," skaidroja IVP vadītāja Dace Zavadska.

Tāpat šāda rekomendācija attiecināta uz sociālās aprūpes centru un pansionātu iemītniekiem neatkarīgi no pacienta vecuma, taču ne bērniem. Pēc Zavadskas sacītā, balstvakcinācija šajā gadījumā būtu ieteicama tādēļ, ka aprūpes centru iemītniekiem ir paaugstināts risks smagai Covid-19 slimības gaitai, tostarp hospitalizācijai un nāvei. Tāpat Covid-19 izplatības risku veicina cieša daudzu personu dzīvošana kopā.

Mediķu vai citu profesionālo grupu balstvakcinācijai zinātnisku vai epidemioloģiski pamatotu datu pašlaik nav, tomēr, kā atzīmēja Zavadska, "IVP, konsultējoties ar starptautiskām veselības organizācijām un VM, uzskata, ka var tikt pieļauta balstvakcinācijas devas saņemšana tiem darbiniekiem, kam ir ilgstoša saskarsme gan ar Covid-19 pacientiem, gan pret Covid-19 nevakcinētiem pacientiem".

Tāpat eksperte uzsvēra, ka balstvakcinācija nevar būt obligāta, tostarp lai saņemtu digitālo sertifikātu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās