Sabiedrība
2021. gada 14. oktobris, 08:04

FOTO, VIDEO: finanšu ministrs Jānis Reirs uz Saeimu nes nākamā gada budžeta portfeli

Jauns.lv

Kā ierasts, arī šogad finanšu ministrs no Finanšu ministrijas (FM) ēkas līdz Latvijas Republikas parlamentam nes nākamā gada budžeta portfeli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā jaunais budžeta portfelis tika nogādāts Saeimā

14. oktobrī finanšu ministrs Jānis Reirs no Finanšu ministrijas ēkas uz Saeimu devās ar budžeta portfeli, lai jau tradicionāli nodotu ...

gallery icon
64

Šodien finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) no FM uz Saeimu dodas ar budžeta portfeli, lai jau tradicionāli nodotu valdības sagatavoto nākamā gada valsts budžeta likumprojektu izskatīšanai parlamentā.

Bija paredzēts, ka budžeta portfeli Reirs no FM nesīs plkst. 8.10, bet budžeta likumprojekta un tā pavadošo likumprojektu iesniegšanas pasākums parlamentā notiks plkst. 8.20, Saeimas nama Lielajā vestibilā.

Tajā paredzēts Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) un finanšu ministra mediju brīfings. Sekot līdzi pasākumam būs iespējams tiešraidē Saeimas “Facebook” kontā.

foto: Ekrānuzņēmums
Finanšu ministru Jāni Reiru pie Finanšu ministrijas sagaidīja žurnālisti un arī aktīvisti.

Portfeļa dāvināšanas un nešanas tradīcija

Budžeta portfeļa nešana no FM uz Saeimu ir tradīcija, kas tika aizsākta 1997. gadā. Šogad portfelis tiks nests jau 24. reizi.

Tradīciju ieviesa toreizējais finanšu ministrs Roberts Zīle (NA). Viņš atvēlēja personīgo darba portfeli, lai Saeimā nogādātu 1998. gada budžetu.

Šogad finanšu ministrs uz Saeimu dosies ar jaunu budžeta portfeli, ko FM dāvinājis Reirs. Tā autors ir tēlnieks Ivars Drulle.

Jaunais portfelis simbolizēšot rūpniecību un viedo reindustrializāciju, tas esot inovatīvs, izgatavots Latvijā no vietējiem materiāliem.

Ko paredz nākamā gada valsts budžets?

2022. gada valsts budžeta izdevumi ir 12,406 miljardi eiro, bet ieņēmumi 10,663 miljardi eiro.

Savukārt pirmajā gadā, kad portfelis tika nogādāts Saeimā, izdevumu apmērs bija 1,3 miljardi latu jeb aptuveni 1,8 miljardi eiro.

FM pārstāvji informēja, ka Reirs ir vienīgais finanšu ministrs, kurš budžeta portfeli uz Saeimu nesīs jau sesto reizi. Savukārt ministri, kuri šo tradīciju pildījuši katrs četras reizes, ir Oskars Spurdziņš un Andris Vilks.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja likumprojektu "Par valsts budžetu 2022. gadam", kurā nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 10,66 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 12,4 miljardu eiro apmērā.

2022. gada vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 1,62 miljardu eiro jeb 4,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Salīdzinājumā ar 2021. gada plānu likumprojektā par valsts budžetu 2022. gadam paredzēts ieņēmumu palielinājums 1,078 miljardu eiro apmērā un izdevumu palielinājums 1,642 miljardu eiro apmērā.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2022. gadā prognozēti 7,47 miljardi eiro un izdevumi plānoti 9,263 miljardu eiro apmērā (bruto).