foto: Rīgas dome
Aicina balsot par jaunajām sabiedriskā transporta pieturām Rīgā
Iecerētajām pieturvietu nojumēm pagaidām tapušas tikai skices.
Runā Rīga
2021. gada 9. oktobris, 05:55

Aicina balsot par jaunajām sabiedriskā transporta pieturām Rīgā

Jauns.lv

Rīgā turpmāko gadu laikā plānots nomainīt lielāko daļu novecojušo sabiedriskā transporta pieturvietu, vietā solot ērtākas, un arī uzstādīt jauna dizaina nojumes vietās, kur to nav bijis. Lai izvēlētos labāko dizainu, līdz 15. oktobrim pašvaldība aicina portālā riga.lv nobalsot par vienu no variantiem un arī komentēt.

Konkursā saņemti trīs pieteikumi, un par piemērotāko atzīts arhitekta Armanda Bisenieka (SIA "Valgude") piedāvājums. Pēc ieteikumu apkopošanas dizainu uzlabos un izveidos prototipu. Patlaban runa ir par skiču stadiju, izmērus un dizainu precizēs projektēšanas gaitā.

Papildus var uzstādīt elektronisko laika atskaites tablo, urnu atkritumu šķirošanai, saules baterijas un pat zaļo jumtu ar seguma tipa augiem.  Izmantotie materiāli būšot izturīgi pret vandalismu un viegli kopjami.

foto: Rīgas dome
Iecerētajām pieturvietu nojumēm pagaidām tapušas tikai skices.

Galvaspilsētā ir 1671 sabiedriskā transporta pieturvieta, ar nojumi aprīkota tikai aptuveni trešā daļa. “Daļa pieturvietu būvētas vēl padomju laikos, tādējādi jau sen sasniedzot ne tikai tehnisko, bet arī morālo norietu,” stāsta domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis.

Pieturvietu nojumēm gan jāiekļaujas pilsētvidē, gan jānodrošina iespēja patverties no lietus, vēja vai saules svelmes, jābūt pieejamām senioriem, vecākiem ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar invaliditāti, aprīkotām ar ērtiem soliņiem.

foto: Rīgas dome
Iecerētajām pieturvietu nojumēm pagaidām tapušas tikai skices.

Sociālā eksperte Santa Survila norāda, ka ir svarīgi, lai pieturvietu nojumēm sānu un aizmugures sienās nebūtu spraugu: “Aukstā laikā tiešām ir vēlme pieturvietā paslēpties arī no vēja! Soliņiem lai būtu normāls augstums un sēdekļa dziļums, bez noapaļotām malām kā šobrīd "JCDeaux" nojumēs.”

Patlaban atlasītas 148 vietas, kur pirmām kārtām nepieciešams uzstādīt nojumes. No tām 42 ir domes Satiksmes departamenta izvēlētas, 58 – "JCDecaux" demontēto nojumju vietā un 48 vietas, kuras ieteikušas apkaimju attīstības biedrības. Teorētiski varētu būt 500 pieturvietu, kur nepieciešams uzstādīt nojumes.