foto: LETA (Paula Čurkste)
101 gada vecumā mūžībā devusies diplomāte Aina Nagobads-Ābols
Godinot diplomāti Ainu Nagobads-Ābols un viņas ieguldījumu atjaunotajā Latvijas valstī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā vasarā tika atklāta viņas simtgadei veltītā izstāde "Gadsimta latviete".
Sabiedrība
2021. gada 29. septembris, 19:50

101 gada vecumā mūžībā devusies diplomāte Aina Nagobads-Ābols

Jauns.lv

101 gada vecumā mūžībā devusies ievērojamā Latvijas diplomāte Aina Nagobads-Ābols.

"Šodien saņēmām skumju vēsti no Parīzes. Mūžībā devusies izcilā Latvijas patriote un diplomāte Aina Nagobads-Ābols. Viņa iemiesoja Latvijas diplomātijas gadsimtu. Viņas viedums un šarms iedvesmoja visus, kas viņu pazina. Visdziļākā līdzjūtība Ainas Nagobads-Ābols tuviniekiem," sociālajā vietnē "Twitter" vēsta ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

9. jūnijā Nagobads-Ābols svinēja savu 101. dzimšanas dienu. Godinot Nagobads-Ābols kundzi un viņas ieguldījumu atjaunotajā Latvijas valstī, sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) vasarā tapa izstāde “Gadsimta latviete”, kas iepazīstināja ar viņas dzīvesstāstu.

1990. gada martā Latvijas Republikas diplomātiskā un konsulārā dienesta vadītājs Anatols Dinbergs iecēla Ainu Nagobads-Ābols par goda konsuli Francijā, savukārt gadu vēlāk viņa kļuva par vēstnieci Francijā, Spānijā un Portugālē un no 1992. gada līdz 2000. gadam bija Latvijas pastāvīgā pārstāve UNESCO. 1997. gadā A. Nagobads-Ābols beidza pildīt vēstnieces amata pienākumus un 2000. gada janvārī saņēma pārstāvniecības UNESCO padomnieces goda statusu.

Ainai Nagobads-Ābols veltītā izstāde "Gadsimta latviete"

gallery icon
20

Aina Nagobads-Ābols ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru, Francijas Goda Leģiona ordeņa III šķiru un Portugāles Lielā Nopelnu krusta I šķiru. 2019. gadā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iedibinot jaunu tradīciju pasniegt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas ārpolitikā, pirmo apbalvojumu piešķīra Ainai Nagobads-Ābols.

Viņas vīrs Guntars Ābols mūžībā tika aizsaukts 2016. gadā.

Jauns.lv izsaka līdzjūtību Nagobads-Ābolas piederīgajiem.