foto: LETA
Drīzumā gaidāma atvasara - beidzot laiks kļūs siltāks un patīkamāks
Sabiedrība
2021. gada 25. septembris, 06:26

Drīzumā gaidāma atvasara - beidzot laiks kļūs siltāks un patīkamāks

Jauns.lv

Nākamnedēļ gaidāms siltāks laiks un, iespējams, piedzīvosim atvasaru. Arī oktobra sākumā laikapstākļi būs rudenīgi patīkami.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa sarunā ar portālu Jauns.lv pastāstīja, ka šogad septembra pirmā puse un vidus ir bijuši vēsi.

Gan mēneša pirmajā dekādē, gan otrajā dekādē gaisa temperatūra bija nedaudz zem normas.

Daudz vēsāk nekā pirms trīs gadiem

"Skatoties pēdējo gadu tendences, jāsaka, ka salīdzinoši reti septembri mums ir vēsi. Cilvēki ir vairāk ir pieraduši pie siltiem septembriem.

Atceramies, ka pirms dažiem gadiem septembrī pilnā sparā turpinājās vasara. 2018.gadā septembra 20.datumos novēroja +30 grādu karstumu."

Šī gada septembra pirmajā dekādē vidējā gaisa temperatūra bija par 0,2 grādiem zemāka nekā norma, bet otrajā dekādē tā bija jau 0,7 grādus zem normas.

Zelta rudens Siguldā 2020. gada oktobrī

gallery icon
20

Lija salīdzinoši maz

Taču nokrišņu daudzums septembra sākumā un vidū bija salīdzinoši neliels. Gan pirmajā, gan otrajā dekādē Latvijas lielākajā daļā nokrišņu daudzums bija zem normas.

Pēdējās dienās līst vairāk, un "trešā dekāde varbūt kaut kādā mērā to nedaudz kompensē, bet tikai atsevišķās novērojumu stacijās Latvijā ir sasniegta mēneša norma un nokrišņu daudzums nav bijis liels".

Nākamnedēļ kļūs siltāks

Pēdējās dienas nav bijušas ļoti siltas, taču tuvākajā nedēļā gaidāms siltāks un sausāks laiks. Septembra izskaņā laikapstākļus noteiks anticiklons. Sestdiena vēl varētu būt mākoņaina un lietaina, bet no svētdienas anticiklons pastiprināsies.

"Tas gan atkal nesīs nedaudz dzestrākas naktis, bet tas ir tikai pašā sākumā. Pēc tam arī naktis kļūs siltākas un darba dienās minimālā temperatūra lielākoties pat naktīs gaidāma +6..+11 grādu robežās," Krūmiņa teica.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Dienas laikā saulē gaiss varētu iesilt līdz +14..+15 grādiem. Vietām ļoti saulainos apstākļos gaisa temperatūra varētu pakāpties vēl par kādu grādu augstāk. Taču "kopumā septembris būs bijis ar temperatūru zem normas un salīdzinoši vēsāks".

Savukārt kopējā laikapstākļu prognoze oktobrim liecina, ka otrais rudens mēnesis gaidāms ar gaisa temperatūru ap normu vai pat nedaudz virs normas.

Gaidāma atvasara

Krūmiņa piekrita, ka nākamnedēļ mēs varētu piedzīvot atvasarai raksturīgus laikapstākļus: "Atvasara pati par sevi ir tāds emocionāls jēdziens, ko nevar ielikt striktos rāmjos par gaisa temperatūru un nokrišņu daudzumu, bet, jā, saulīte uzspīdēs biežāk.

Varbūt rīta stundas atsevišķos gadījumos varētu būt pelēkākas, jo pastāv iespēja, ka veidosies arī migla kā rudenī, kad gaiss vairāk atdziest, bet dienas vidus varētu tikt uztverts kā nedaudz atvasarīgs laiks," viņa teica.

Sniegu vēl nesola

Kopumā prognoze liecina, ka oktobrī pie mums ieplūdīs siltākas gaisa masas ar vējiem no dienvidrietumiem, rietumiem. Oktobrī nesaglabāsies tik dzestrs gaiss, kā bija septembrī.

"Līdz ar to jāsaka, ka varbūtība, ka tuvākajā periodā oktobra pirmajā pusē mēs sagaidīsim pirmo snigšanu ir ļoti, ļoti niecīga. Es drīzāk teiktu, ka nē, tāda varbūtība nepastāv," speciāliste rezumēja.