foto: LETA
Žoga ierīkošana uz Latvijas-Baltkrievijas robežas varētu aizkavēties
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2021. gada 23. septembris, 21:29

Žoga ierīkošana uz Latvijas-Baltkrievijas robežas varētu aizkavēties

Jauns.lv / LETA

Pagaidu žoga ierīkošana uz Latvijas-Baltkrievijas robežas varētu aizkavēsies, jo uzņēmums, kam ir jāpiegādā dzeloņstieples, to izdarīt nevar, jo Latvijai rezervētās dzeloņstieples nopirkusi Lietuva, šovakar vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Līdz piektdienai uzņēmums piedāvāja piegādāt 12 kilometrus žoga, taču atbildīgo Nodrošinājuma valsts aģentūru tas neapmierināja. Aģentūra pasūtījusi 111 kilometrus. Ja pasūtītais netiks piegādāts līdz piektdienai, aģentūra apsver iespēju sludināt jaunu cenu aptauju.

Iepirkumā par dzeloņstiepļu iegādi uzvārēja uzņēmums "Brief". Šis uzņēmums bija apņēmies piegādāt dzeloņstieples par 488 400 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Taču pagaidu dzeloņstiepļu žoga būvniecību uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju par 2,4 miljoniem eiro uzticēs uzņēmumam "Aimasa", jo 15.septembrī Nodrošinājuma valsts aģentūras iepirkumu komisija pieņēma lēmumu slēgt līgumu ar komersantu, kurš atbilst visām cenu aptaujas tehniskajā specifikācijā izvirzītajām prasībām un bija ar zemāko cenu - SIA "Aimasa". Šis uzņēmums piedāvājis izbūvēt 36,94 kilometru dzeloņstiepļu žogu par kopējo summu 2 462 826 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka būvniecības jomā strādājošā uzņēmuma īpašnieki ir Sandris Apsīts, Ainārs Cakars un Jānis Dreimanis. 2019.gadā uzņēmums apgrozīja 40 542 567 eiro un strādāja ar 2 715 834 eiro peļņu. Dati par 2020.gadu nav vēl publiskoti.

"Līgums tika noslēgts tikai 10.septembrī, salīdzinoši nesen. Noslēdzot līgumu, komersants bija apņemies ievērot visus līgumā noteiktos termiņus. Diemžēl dažas dienas jau pēc līguma noslēgšanas komersants vērsās pie mums, ka viņš nespēj ievērot pirmo noteikto termiņu," LTV pastāstīja Nodrošinājuma valsts aģentūras direktore Ramona Innusa.

"Brief" īpašniece Ildze Voita no intervijas raidījumam atteicās, taču piekrita skaidrot radušās grūtības rakstiski. Kā atklājās, uzņēmums bija rezervējis Nodrošinājuma valsts aģentūras pasūtītos 111 kilometrus dzeloņstiepļu, bet, kamēr aģentūra lēma par cenu aptaujas uzvarētāju, dzeloņstieples nopirka lietuvieši.

"Tā kā līguma slēgšana tika novilcināta divas nedēļas, situācija ar ražotāju kapacitāti un noliktavu atlikumiem sāka mainīties pa dienām, nevis pa nedēļām, kā tas bija pirms tam. Latvijai rezervēto dzeloņstiepļu atlikumu šajā laikā nopirka Lietuva, kuri savā lēmumu pieņemšanas procesā rīkojās valstiski," norādīja Voita.

Šie argumenti gan nepārliecina Nodrošinājuma valsts aģentūru. Tur sagaida visu pasūtīto apjomu līdz rītdienai.

"Mums nav iespēju atkāpties no šiem termiņiem. Komersants arī mainīja piegādājamo dzeloņstiepļu ražotāju un tipu, kas arī mums neļauj to tā pieņemt," uzsvēra Innusa.

Ka LTV noskaidroja uzņēmumā, pēc skeptiskākā scenārija visu dzeloņstiepļu apjomu uzņēmums var piegādāt līdz 2021.gada 15.novembrim, ik nedēļu uz robežkontroles punktiem piegādājot vidēji 16 kilometrus dzeloņstiepļu. Uzņēmums ar šo informāciju ir vērsies arī Iekšlietu ministrijā.