Tava izglītība
2021. gada 22. septembris, 22:22

"Esam vienīgā grupa, kurai jau ir noteikta obligātā vakcinēšanās," RSU šķīrējtiesā iesniedz sūdzību

Jauns.lv

Ap 30 Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studentu nav mierā ar rektora rīkojumu, kas klātienē studijas ļauj apmeklēt tikai tiem, kuriem ir Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Platformas "Ļaujiet studēt bez diskriminācijas" autore Ilze Rozenberga pārliecināta, ka tādējādi studenti kļuvuši par pirmo grupu valstī, kam jāvakcinējas obligāti. Tagad strīds par rektora izdoto rīkojumu būs jāšķir RSU Akadēmiskajai šķīrējtiesai, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

"Līdz 10. oktobrim vēl var ar testiem, bet pēc tam ar testiem vairs nevarēs. Līdz ar to mēs šobrīd Latvijā esam vienīgā cilvēku grupa, kurai ir noteikta jau obligātā vakcinēšanās," norāda "Sabiedrības veselības" programmas trešā kursa studente un platformas "Ļaujiet Studēt bez diskriminācijas" autore.

Kā norāda Rozenberga, aptuveni 30 cilvēki no dažādām fakultātēm parakstījuši studentu pieteikumu Rīgas Stradiņa universitātes Akadēmiskajai šķīrējtiesai. Tajā apstrīdēts rektora rīkojums, un tā nav bieža vai ierasta prakse. Parasti šķīrējtiesa gadā izskata tikai vienu vai divus strīdus.

"Iemesls mums nav skaidrs un nav saprotams. Pretenzijas ir pret universitātes lēmumu, taču šeit mums ir jāpaskaidro, ka  rīkojums balstās uz valstī esošo likumdošanu," akcentē RSU Veselības studiju prorektors Guntis Bahs.

Tikmēr Latvijas Universitātē (LU) ap 900 studentu iesnieguši pieteikumu par akadēmisko pārtraukumu un vēl piektdaļa pagaidām nodarbības apmeklē, uzrādot negatīvu testa rezultātu.

LU Studiju departamenta direktore Agnese Līgotne skaidro, ka oficiālas sūdzības neesot saņemtas. "Es baidos apgalvot, ka mums nebūs, bet es ceru, ka nebūs. Ceru, ka spēsim tikt galā individuālās sarunās ar šiem jautājumiem, atradīsim risinājumu, neļausim tam eskalēties valstiskā līmenī," pauž Līgotne.

Jāpiebilst, ka tiesībsargs secinājis, ka pandēmijas laikā klātienes studijas tikai ar Covid-19 sertifikātu nav cilvēktiesību pārkāpums.