Miljardieris Avens: "Gribu, lai nebūtu pretkrievisku emociju Latvijā un pretlatvisku - Krievijā"
Krievijas baņķieris: "Krievijā pretlatvisks noskaņojums nav jūtams, bet pretkrievisks Latvijā gan".
Viedokļi
2015. gada 20. jūlijs, 09:49

Miljardieris Avens: "Gribu, lai nebūtu pretkrievisku emociju Latvijā un pretlatvisku - Krievijā"

Jauns.lv

Krievijā pretlatvisks noskaņojums nav jūtams, bet pretkrievisks Latvijā gan, šādu viedokli intervijā "Dienai" paudis Krievijas baņķieris un uzņēmējs, miljardieris Pjotrs Avens.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Tas ir muļķīgi. Es negribu plaši par to izpausties, taču visi tie "anti" uzstādījumi - vienalga, vai tas būtu antikrievu, antiebreju, antilatviešu vai vēl kā, - ir tīrais idiotisms. Man tas ārkārtīgi nepatīk, tā ir kaut kāda drūmo viduslaiku attieksme," sacījis Avens.

Runājot par Rietumu pasaules un Krievijas attiecībām, uzņēmējs sacījis: "Es neesmu politiķis, īpaši negribu to komentēt. Bet, neapšaubāmi, šobrīd ir ne to labāko attiecību periods, ceru, ka tas drīz beigsies. Bizness no tā cieš. Mēs nodarbojamies ar biznesu gan Krievijā, gan Rietumos un esam īpaši ieinteresēti, lai valstu attiecības būtu normālas. (...) Es domāju, ka vēlme [uzlabot attiecības] neapšaubāmi ir, taču ir liels savstarpējas izpratnes trūkums, domāju, ka abas puses - ja runājam par Rietumiem un Krieviju - slikti saprot viena otru; pēdējos gados, manuprāt, nav bijis normāla savstarpējā dialoga. Šajā - kontaktu un dialoga uzturēšanas - kontekstā netiek novērtēta arī biznesa nozīme. Ir sakrājies ļoti daudz mītu, aizvainojumu, emociju, kas vedina uz konfliktu, kaut man liekas, ka racionālu argumentu konflikta uzturēšanai ir mazāk nekā emocionālu."

"Es domāju, ka daudz ilūziju ir abās pusēs. Būtiskākais, par ko mēs, uzņēmēji, esam vienmēr iestājušies un iestājamies, - ir ārkārtīgi kontrproduktīvas jebkura veida sankcijas pret privāto biznesu, jo tas apdraud dialoga iespējamību, nekādā veidā neietekmē valsts īstenoto politiku, grauj to sabiedrības daļu Krievijā, kas manā skatījumā ir visvairāk uz Rietumiem orientēta. Es negribu komentēt sankcijas attiecībā uz valsts kompānijām, tas nav mans jautājums, bet, kas attiecas uz privāto biznesu, es neapšaubāmi esmu krass pretinieks šādām lietām. Privātbizness nodrošina, ka valsts kļūst daudz normālāka. Ja Rietumi vēlas redzēt Krieviju kā demokrātisku, plaukstošu valsti, privātbiznesa likvidēšana to noteikti neveicina," turpinājis Avens.

"Kas attiecas uz mani, maniem partneriem, mēs arī, neapšaubāmi, saskaramies ar problēmām Rietumos, bet redzu, ka tās ir pārvaramas. Kas attiecas uz banku jomu, šodien kā Krievijas banka vispār neredzam sadarbības problēmas ar mūsu Rietumu partneriem. Izņemot kādas pāris banku, kas ar mums pārstājušas strādāt. Bet kopumā ir absolūti normālas darba attiecības. Citās jomās, kurās darbojamies, protams, ik pa brīdim rodas kādas problēmas, bet tās pamatā ir informācijas trūkuma dēļ; kopumā situācija ir normāla," sacījis miljardieris.

"Man ļoti gribētos, un tas saistās arī ar manu izcelsmi, lai Latvija un Krievija viena otru saprastu, nenovērstos viena no otras, lai dažādi, arī gadsimtiem seni aizvainojumi būtu pārvarēti, būtu normālas, labas, labestīgas attiecības. Lai nebūtu nekādu pretkrievisku emociju Latvijā un pretlatvisku - Krievijā," teicis uzņēmējs.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA