Tava izglītība
2021. gada 1. septembris, 06:02

Klāt 1. septembris un mācības klātienē: ko skolēniem un studentiem novēl cilvēki Rīgas ielās

Jauns.lv

Iedzīvotāji novēl izturību, veselību un nepārtrauktas mācības klātienē, kaut ir daļējas bažas, ka atkārtosies iepriekšējā gada scenārijs – mācības lielākoties attālināti. Atbildot uz jautājumu, ko novēlat skolēniem un studentiem, sākot jauno mācību gadu, vieni vēl ātri adaptēties jaunajos apstākļos, atjaunot savas socializēšanās prasmes, citi novēl labas sekmes, jo jāmācās būs daudz intensīvāk.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzmanību, koncentrēšanos, lai ātri izprastu mācību priekšmetu, neiekavētu vielas apguvi un sekmīgi nokārtotu visus pārbaudes darbus. Novēl būt saliedētiem, uzklausīt vienam otru, būt kopā klasē, kā arī pašiem patstāvīgi mācīties jau kopš 1. klases – meklēt nepieciešamo informāciju, īstenot idejas un atklāt savu potenciālu.

Aptaujātie novēl izturību arī skolotājiem, vecākiem, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijai.

Valdība augustā apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz plānu, kā skolas septembrī atsāks darbu klātienē. Izglītības un zinātnes ministrijas prioritāte jaunajam mācību gadam ir mācības klātienē. Ievērojot to, sagatavots projekts, kurā lielākais uzsvars ir uz klātienes mācībām, tikai atsevišķos gadījumos paredzot iespēju noteiktu laika periodu mācīties daļēji vai pilnībā attālināti 

Projekts paredz, ka izglītības iestāde nosaka kārtību un atbildīgos par dažādu procesu īstenošanu: testēšanu, izglītojamo un citu apmeklētāju plūsmas organizēšanu un kontroli, sadarbspējīgu sertifikātu pārbaudi, koplietošanas telpu izmantošanu utt. 

Izglītības procesā pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē (vispārējās un profesionālās izglītības programmās) klātienē piedalās izglītojamie ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā arī izglītojamie ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu. 

Augstskolas vai koledžas, izvērtējot studiju programmas specifiku, ir tiesīgas organizēt klātienes studiju darbu tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kā arī, izvērtējot epidemioloģisko situāciju un ņemot vērā studiju programmas specifiku, pieņemt pamatotu lēmumu par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi attālināti.